Ison-Britannian eurokriittiset konservatiivikansanedustajat uhkaavat talouslehti Financial Timesin mukaan kaataa hallinnon, jos pääministeri Theresa May aikoo junailla ”pehmeämpää Brexitiä” työväenpuolue Labourin avulla. May tarvinnee työväenpuolueen tukea saadakseen Brexit-esityksen lävitse parlamentissa. Viimeisin esitys sai ennennäkemättömän selkäsaunan brittiparlamentilta.

May on toistaiseksi torpannut kolme erilaista muutosehdotusta. Pääministerin tiedottaja kertoi, ettei May aio lykätä Brexitin takarajaa. Torppauslistalle päätyivät myös pienpuolueiden ehdotukset ”pehmeästä Brexitistä” ja uudesta kansanäänestyksen järjestämisestä. May ei ole myöskään suostunut laskemaan ”kovaa Brexitiä” pois mahdollisten lopputulemien joukosta, mitä työväenpuolue vaatii.

Toisin sanoen May ei ole perääntynyt millimetriäkään jo kaatuneesta esityksestä. Oppositiopuolueet ovatkin ihmetelleet, miksi May neuvottelee niin sanotun suunnitelma B:n eteen, jos hänellä ei ole mitään neuvotteluhalukkuutta. B-suunnitelmalla on tarkoitus kartoittaa sellaista Brexit-lakia, mikä voisi läpäistä parlamentin alahuoneen äänestyksen.

EU:n tulliliitto jakaa kovan ja pehmeän Brexitin

Niin sanotussa pehmeässä Brexitissä Iso-Britannia jatkaisi EU:n tulliliiton jäsenenä, kun taas kovassa Brexitissä saarivaltakunta eroaisi tulliliitosta. Jäsenyys on merkittävää kauppasopimusten solmimisen kannalta. Tulliliiton jäsenenä Iso-Britannia ei voi itse solmia kauppasopimuksia EU:n ulkopuolisten maiden kanssa.

Tulliliiton jäsenyys tarkoittaa samalla sitä, että Ison-Britannian on noudatettava EU:n solmimia kauppasopimuksia.

Näistä syistä eurokriittiset konservatiivit vastustavat tulliliittoa jyrkästi.

Hallitus nurin ja konservatiivit repeämisvaarassa

Eurokriittiset konservatiivit kertovat, että työväenpuolueen ehdotuksia kannattaa vain jokunen konservatiiviedustaja. Mutta mikäli May lähtee hakemaan myönnytyksillä työväenpuolueen ääniä, se johtaisi kymmenien konservatiivien tukevan hallituksen kaatumista luottamusäänestyksissä äänestämällä tyhjää tai jopa epäluottamuksen puolesta.

Tällaisen pamauksen jälkeen savun hälvettyä Ison-Britannian hallitus ei välttämättä olisi ainoa kaatuneiden listalla. Se voisi merkitä myös konservatiivipuolueen hajoamista.

– Siitä voi muodostua harmageddon, eräs eurokriittinen konservatiiviedustaja maalaili.

– Jos pääministeri kurottelee työväenpuolueen johdon suuntaan esimerkiksi pysyvällä tulliliiton jäsenyydellä hän uhkapelaa konservatiivipuolueen tuholla, puolueen takapenkkiläinen kansanedustaja totesi.

Henri Alakylä