Brittiparlamenttiin on muodostettu uusi Brexit-vastainen ja EU-myönteinen parlamenttiryhmä. Alun perin sen muodosti seitsemän työväenpuolueesta loikannutta kansanedustajaa. Ryhmä on saanut työväenpuolueesta yhden lisäjäsenen. Kolme konservatiivipuolueen edustajaa loikkasi uuteen itsenäisten edustajien ryhmään.

Työväenpuolueen loikanneet edustajat ovat tyytymättömiä puoluejohtoonsa kahdesta syystä. Loikkarien mielestä antisemitismi kukoistaa puolueen sisällä. Lisäksi EU-myönteiset edustajat ovat turhaan koittaneet painostaa puolueen puheenjohtaja Jeremy Corbyniä kannattamaan toista kansanäänestystä Brexitistä.

Työväenpuoluetta syytetään antisemitismistä

Puoluejohdon antisemitismisyytökset alkoivat velloa yli laitojen, kun puolueen kansanedustaja Luciana Berger erosi puolueesta lukuisten välikohtausten jälkeen. Hän on juutalainen ja koki puolueensa ummistavan silmänsä juutalaisvihalta.

Bergerin siirryttyä omaan Itsenäisten ryhmäänsä hänen ex-puoluetoveri ja kansanedustaja Ruth George ihmetteli ääneen sitä, josko uusi ryhmä saisi rahoituksensa Israelilta. Hän pyysi sanomisiaan myöhemmin anteeksi.

Eurokriittisiä värvätty konservatiiveihin

Kolme konservatiivipuolueen parlamenttiryhmästä eronnutta kansanedustajaa vaatii muiden ryhmäläisten kanssa toista kansanäänestystä Brexitistä. Loikkarien arvellaan menettävän ehdokkuuspaikkansa seuraavissa vaaleissa.

Brittiläinen liikemies Arron Banks on toiminut pitkään itsenäisyyspuolue Ukipin rahoittajana. Nyt Banks on aloittanut kampanjan eurokriittisten liittymistä konservatiivipuolueeseen.

Banksin mukaan jo 40 000 jäsentä on liittynyt tätä kautta puolueeseen.

Uudelle ryhmälle 10 prosentin kannatus?

Konservatiiviryhmästä loikannut Anna Soubry kertoi kuulleensa kollegaltaan, miten hänen paikallisyhdistykseensä on tullut 80 uutta jäsentä yhtä monen päivän aikana. Ja että kaikki uudet jäsenet ovat entisiä Ukipin jäseniä.

Uuden ryhmän on mitattu saavan 10 prosentin kannatuksen, mikä on osapuilleen samaa tasoa kuin liberaalidemokraattien arveltu äänimäärä. Parlamentin Brexit-aritmetiikkaan loikkaus tuskin vaikuttaa.

Henri Alakylä