Yhdistyneen kuningaskunnan parlamentin alahuone äänesti uudelleen värikkään keskusteluosuuden jälkeen tuloksettomasti Brexit-sopimuksesta. EU tuskailee selvästi brittiparlamentin äänestystuloksista. Tällä erää viisi Konservatiivipuolueen jäsentä jopa äänesti hallituksensa esitystä vastaan.

Samalla kaksi vaihtoehtoa alkaa hahmottua. Yksi on se, että Brexit viivästyy. Se tosin tietäisi europarlamenttivaaleihin laillisia ongelmia, sillä EU-maana brittienkin tulisi saada osallistua vaaleihin. Brexitin lykkääminen oli mukana parlamentin äänestyksissä ja se koki murskatappion.

Toinen vaihtoehto on, että britit lähtevät EU:sta ilman erosopimusta.

Sopimuksettoman eron mahdollisuus kummittelee

Konservatiivipuolueen eurokriittisen European Research Groupin varapuheenjohtaja Steve Baker halusi nimenomaan pitää sopimuksettoman eron mahdollisuuden pöydällä.

Vastaavasti EU:n puolelta on unelmoitu Työväenpuolueen puheenjohtaja Jeremy Corbynin väläyttelemää pysyvää EU:n tulliliiton jäsenyyttä. Ajatusta on liehitellyt Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk, EU:n brexit-neuvottelija Michel Barnier, sekä tietysi arkkifederalisti Guy Verhofstadt.

Kaikki kolme äänestystä nurin

Brittiparlamentti äänesti ystävänpäiväiltana kolmesti. Ensin se torppasi Työväenpuolueen ehdotuksen siitä, että parlamentti saisi äänestää lisää Brexit-sopimuksesta helmikuun lopussa. Tämän jälkeen parlamentti suorastaan tyrmäsi Skotlannin kansallispuolueen (SNP) ehdotuksen siitä, että Brexitiä lykätään ainakin kolmeksi kuukaudeksi.

Lopulta Konservatiivipuolueesta ja Pohjois-Irlannin unionistipuolueesta (DUP) koostuva hallituksen virallinen esitys sai kuonoonsa parlamentilta. Jo äänestystappion kärsineet Työväenpuolue ja SNP kiirehtivät alleviivaamaan pääministeri Theresa Mayn äänestystappiota.

Jo neuvotellussa erosopimuksessa brittejä hiertää niin sanottu Backstop. Se pitäisi Pohjois-Irlannin EU:n tullialueessa mukana, koska silloin vältettäisiin Irlannin tasavallan ja Pohjois-Irlannin välillä ”kova raja” ja tullausvelvollisuudet. Backstopia voitaisiin teoriassa ylläpitää loputtomiin, koska se korvattaisiin myöhemmin keksittävällä paremmalla ratkaisulla. Sellaista ei välttämättä koskaan saavuteta.

Tosin, jos britit eroavat EU:sta ja sen tulliliitosta tuolloin EU:n ulkoraja tulee kulkemaan juuri Irlannin rajalla. Tämän yksinkertaisen asian oivaltaminen näyttää tuottavan päättäjille ylitsepääsemättömiä vaikeuksia.

Brittien mielestä EU:n tulisi antaa lainvoimaiset lupaukset siitä, että Backstop on väliaikainen.

Henri Alakylä