Ison-Britannian kuningatar Elisabet II on hyväksynyt brexit-lain. Tämä antaa pääministeri Theresa Maylle valtuudet aloittaa varsinaiset EU-eroneuvottelut. Pääministeri on aiemmin luvannut aloittaa kaksi vuotta kestävät eroneuvottelut viimeistään maaliskuun loppuun mennessä.

Kuningattaren hyväksyntä oli pelkkä muodollisuus sen jälkeen kun maan parlamentin alahuone äänesti maanantaina ylähuoneen haluamista lisäyksistä brexit-lakiin. Alahuone ei tehnyt lakiin minkäänlaisia muutoksia.

Brexit-ministeri David Davis iloitsi hallituksen saamasta mandaatista aloittaa eroneuvottelut. Hän kertoi hallituksen voivan toteuttaa brittiläisten tahdon. May kertoi olevansa valmis jättämään EU:n vaikka ilman kauppasopimuksia. Hänen mukaansa sopimukseton ero on parempi kuin huono sopimus. Ulkoministeri Boris Johnsonin mukaan WTO-sopimus riittää vallan hyvin.

Tusk pitää brittihallituksen puheita ”uhkailuna”

Eurooppa-neuvoston uudelleenvalittu puheenjohtaja Donald Tusk rinnasti brittihallituksen viestit uhkailuun. Tusk ilmoitti tomerasti, ettei EU:n kovistelu tuota kuitenkaan tulosta. Hänen mukaansa britit häviävät enemmän kuin EU-maat, mikäli osapuolet eivät pääse kauppasopimukseen.

Davis pyrki hillitsemään brittihallituksen uhmakkaita kantoja. Hänen mukaansa Mayn kommenttia kansanäänestyksen jälkeen on toistettu liiankin kanssa, ja että se lausuttiin aikanaan tunteiden palossa. Davisin mukaan osapuolilla on kaikki edellytykset saavuttaa molempia osapuolia hyödyttävä erosopimus.

Henri Alakylä