BRITANIA | Brexitin kumoamiseen tähtäävässä verkkovetoomuksessa on esiintynyt lukuisia epämääräisyyksiä. Addressia on allekirjoitettu ympäri planeettaa ja eräs EU-eroa kannattava kertoi kokeilleensa maan kuningattaren postinumeroa onnistuneesti, brittilehti Express uutisoi. Bottien, eli automatisoitujen massa-allekirjoitusten käyttöä kuitenkin tarkkaillaan. Vetoomus on kerännyt yli kolme miljoonaa allekirjoitusta.

Allekirjoitusten määrä ei sinänsä mitään sen kummempaa. Kymmenen tuhannen allekirjoituksen kohdalla hallitus vastaa vetoomukseen. Sadan tuhannen rajan rikkoutuessa parlamentti keskustelee aiheesta. Tämän rajan jälkeen lisäallekirjoitukset eivät merkitse uusia lisätoimia.

Vetoomukseen allekirjoittamiseen tarvitaan sähköpostiosoite ja brittiläinen postinumero. Kyseiseen sähköpostiosoitteeseen lähetetään varmistuskirje, jonka hyväksymällä allekirjoitus hyväksytään. Näin ollen bottien käyttöä on hankaloitettu.

Lisäksi ulkomailla oleskelevat britit voivat osallistua, joten kaikki ulkomailta allekirjoitetut vetoomukset eivät siten ole automaattisesti ulkopuolisten tahojen halua puuttua brittien sisäiseen asiaan.

Postinumeroita jaettu sosiaalisessa mediassa

Sosiaalisessa mediassa on levitetty brittiläisiä postinumeroita ja kehotettu väkeä allekirjoittamaan vetoomus. Tällöin ahkerat ulkomaalaiset ovat voineet tehtailla itselleen useita sähköpostiosoitteita ja allekirjoittaa vetoomuksen useaan kertaan.

Vetoomuspalvelin on ajoittain pahoin ruuhkautunut. Varmistussähköpostin on kerrottu viipyvän jopa vuorokauden allekirjoituksen jälkeen.

Vetoomus ei kuitenkaan jyrää yli maan lainsäädäntöä. Tämän vuoksi tietoturva ei ole yhtä korkealla tasolla kuin vaaleissa.

Henri Alakylä