
Brexit-äänestyksissä farssin rajat ylittyivät moninkertaisesti
Brittiparlamentaarikot järjestivät keskiviikon neuvoa antavissa äänestyksissä varsinaisen pommin. Päälinjoittain kansanedustajat hylkäsivät sopimuksettoman eron. Tämän jälkeen hallitus alkoi sekoilla oman esityksensä kanssa. Hallitus aikoo järjestää jo kahdesti torpatulle Brexit-sopimukselle kolmannen äänestyksen ensi viikolla.
Ensimmäisessä äänestyksessä torpattiin mahdollinen sopimukseton ero vain neljän äänen erolla. Toiseksi äänestettiin selvin luvuin nurin esitys, jolla tähdättiin hallittuun eroon.
Ennennäkemätön sotku
Sitten alkoi varsinainen show. Pääministeri Theresa May oli vielä hiljattain luvannut, että konservatiivit saavat äänestää oman mielensä mukaan hallituksen esityksestä. Kun ensimmäisessä äänestyksessä sopimukseton ero oli kaatunut, kiirehti hallitus muokkaamaan omaa esitystään.
Alkujaan hallituksen esitys oli, ettei saarivaltakunta eroa ilman sopimusta maaliskuun 29. päivänä. Tämä jätti avoimeksi mahdollisen sopimuksettoman eron myöhempänä ajankohtana.
Hallituksen uusi ja muokattu esitys oli, että maa ei eroa EU:sta ilman sopimusta. Hallitus tarttui samalla ryhmäkuriin. Konservatiivien oli nyt määrä äänestää omaa esitystään vastaan.
Esitys meni kuitenkin lävitse. 17 konservatiivia äänesti esityksen puolesta.
BBC:n toimittaja Laura Kuenssberg muistuttaa twiitissään, etteivät kurittomat hallitukset ole tavanneet olla kovin pitkäikäisiä.
If Cabinet ministers are allowed to ignore the govt's own instructions then discipline is just gone – to sound like an old bore, if you don't have discipline you don't really have a government for very long
— Laura Kuenssberg (@bbclaurak) March 13, 2019
Vammaisten asioista vastaava ministeri Sarah Newton erosi äänestääkseen hallituksen esityksen puolesta. Hän oli hallituksen viidestoista tehtävänsä jättänyt ministeri.
Eropäivä siirtynee
Konservatiivien euroskeptinen kansanedustaja Jacob Rees-Mogg muistutti, etteivät nämä äänestykset silti kumoa jo laiksi leimattua eroa maaliskuun lopussa. Hän kannattaa itse sopimuksetonta eroa EU:sta.
May onkin latomassa lisäpaineita euroskeptisten kapinallisten niskaan. Mayn erosopimus tulee äänestettäväksi vielä ensi viikolla. Tällä erää äänestyksessä on seuraamuksia. Mikäli erosopimus hyväksytään ensi viikolla, aikoo hallitus anoa lyhyttä lisäaikaa Brexitin toimeenpanoon.
Jos taas kolmaskin äänestys kaatuu niin hallitus aikoo esittää tuntuvaa pidennystä Brexit-päivään. Tämä merkitsisi maan osallistumista myös kevään europarlamenttivaaleihin.
Eurokriittiset konservatiivit pelkäävät koko Brexitin kaatuvan, jos eropäivää lykätään pitkälle tulevaisuuteen. Pitkän jatkoajan aikana parlamentti voisi järjestää myös uuden kansanäänestyksen EU-erosta tai jopa uudet parlamenttivaalit.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Luonnonsuojelijat vastaan ilmakehäkiihkoilijat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Jengipomon pidätys Turkissa enteilee huumemarkkinoiden uusjakoa Pohjolassa – valtatyhjiö täytetään tavalla tai toisella
Rikollispomon pidätys Turkissa johtaa valtatyhjiöön Pohjoismaiden ja ennen kaikkea Ruotsin huumekaupassa. Myös kilpailevan jengin johtaja on maanpaossa, joten järjestäytyneen rikollisuuden mannerlaatat ovat liikkeessä. Tyhjiöillä on tapana täyttyä, tavalla tai toisella.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää