Facebookin antamat estot ovat tulleet tutuiksi monille suomalaisillekin. Kommentteja ja linkkejä poistetaan usein mielivaltaiselta tuntuvalla tavalla, eikä perusteluksi anneta muuta kuin että ”julkaisu rikkoo Facebookin yhteisönormeja”. Saksassa sananvapautta puolustavat kansalaisjärjestöt ovat ryhtyneet viemään Facebookin oikeuteen järjestelmällisen sensuroinnin takia.

Saksalainen sananvapautta puolustava Meinungsfreiheit im Netz -sivusto kertoo, että Facebook on poistanut automaattisesti kirjoituksia, joissa on mainittu englantilainen poliittinen aktivisti Tommy Robinson. Pelkkä nimen mainitseminen on riittänyt poistoon. Lisäksi Facebook on järjestelmällisesti poistanut julkaisuja, joissa on ollut linkki saksalaisen Focus-aikakauslehden kolme vuotta vanhaan artikkeliin, jossa kerrottiin Libyan pääministerin varoittaneen pakolaisveneiden mukana tulevista ISIS-taistelijoista.

Molemmissa tapauksissa oikeus on todennut, että Facebook ei saa harjoittaa kyseisenlaista automaattista sensuuria.

Kimppuun saa käydä mutta nimeä ei saa mainita

Tommy Robinsonin nimen mainitsemiseen liittyvä tapaus on erityisen kuvaava. Siitä käy hyvin ilmi, miten mielivaltaista sensuuria Facebook nykyään harjoittaa. Joulukuussa 2018 Antifa Kampfausbildung (”Antifan tappelukoulu”) -niminen Facebook-sivusto julkaisi videon, jossa Robinson joutuu maahanmuuttajataustaisten miesten hyökkäyksen kohteeksi kävellessään kadulla.

Kansalaisaktivisti Felix Perrefort jakoi Antifan julkaisun. Saatetekstissä hän kritisoi Antifan vahingoniloista asennetta ja katuväkivallan ihannointia. Yhdeksän kuukautta myöhemmin Perrefortin kommentti poistettiin, koska hänen julkaisunsa ”rikkoo vaarallisia henkilöitä tai organisaatioita koskevia yhteisönormeja”. Kirjoitus poistettiin ilmeisesti vain siksi, että videossa ja saatetekstissä mainitaan Tommy Robinson, arvelee Meinungsfreiheit im Netz -sivusto.

Sananvapausjärjestö vei asian oikeuteen

Ilmeisesti Facebook poistaa automaattisesti viestejä, joissa esiintyy tiettyjä ”vaarallisia” nimiä. Samat säännöt eivät kuitenkaan koske kaikkia kirjoittajia: Antifan alkuperäinen julkaisu, jossa myös mainitaan Robinsonin nimi, oli edelleen Facebookissa tätä juttua kirjoitettaessa.

Sananvapausjärjestö nosti kieltokanteen Facebookin sensuuria vastaan. Ensin oikeus hylkäsi kanteen. Mutta kun järjestö esitti lisätodisteina kaksi tapausta, joissa Robinsonin nimen sisältävä viesti oli poistettu, oikeus asettui sananvapauden kannalle ja kielsi Facebookia harjoittamasta järjestelmällistä sensuuria. Sananvapausjärjestön käyttämä testiviesti sisälsi vain lauseen: ”Testi, voidaanko nimi Tommy Robinson edelleen mainita viestissä”. Facebook oli poistanut kyseiset julkaisut.

Toimittaja: Facebookin olisi aika ryhtyä rehdiksi

Saksassa asuva vapaa toimittaja Pertti Rönkkö kirjoittaa, että Facebook on hävinnyt kerta toisensa jälkeen saksalaisissa tuomioistuimissa bannausasioissa. Tuomarit ovat perustelleet päätöksiään muun muassa Saksan perustuslailla, joka takaa kansalaisille mielipiteenvapauden.

– Facebookin olisi aika ryhtyä rehdiksi ja kertoa meille asiakkailleen, mihin tarkalleen ottaen monet usein arvoituksiksi jäävät estot perustuvat, Rönkkö kirjoittaa.

– Kuten Saksassakin monet oikeudet ovat todenneet, niin pelkkä yleinen viittaus yhteisösääntöjen rikkomiseen ei riitä.

– Facebookin kannattaisi avata toimintaperiaatteitaan ja ennen kaikkea vastata toivottavasti vääriksi osoittautuviin epäilyksiin, että sillä olisi jokin oma poliittinen agendansa, ja että se toimii hallitusten ja muiden tahojen avustajana poliittisesti epäkorrektien mielipiteiden rajoittamisessa ja estämisessä, toimittaja Pertti Rönkkö jatkaa.

SUOMEN UUTISET