MTV uutisoi muslimi-isän harjoittamasta kunniaväkivallasta. Muslimiverkosto vaati muuttamaan jutun otsikkoa – ja MTV taipui. Radikaaliin islamiin perehtynyt blogisti väittää, että sensurointivaatimuksen takana olisi Suomessa toimiva salafistinen verkosto.

MTV Uutisten alkuperäisessä jutussa kerrottiin, miten muslimi-isä pahoinpiteli teini-ikäistä tytärtään ja yritti ajaa tytön ja tämän poikaystävän päälle autolla.

Syyttäjän mukaan turkkilaismies ei hyväksynyt tyttärensä ja suomalaispojan seurustelua. Syyttäjän mukaan poika oli ajatellut suhtautumisen liittyvän islamin uskoon.

Erikoiskoulutettu kommandokuljettaja

Oikeudessa tapon yrityksestä syytetty mies kiisti yrittäneensä ajaa nuorten päälle. Hän kertoi olleensa armeijassa kommando ja olevansa koulutettu panssariauton käyttöön.

– Jos hän haluaisi tappaa jonkun, ei tämä pystyisi elämään, mies oli oikeuden tuomion mukaan sanonut.

Turkkilaismies tuomittiin yliajoyritykseen liittyen törkeästä pahoinpitelyn yrityksestä. Lisäksi hän sai tuomion useista tyttäreensä kohdistuneista pahoinpitelyistä ja laittomista uhkauksista.

Oikeus katsoi, että asiassa oli viitteitä kunniaväkivaltaan. Kunniaväkivalta ei kuitenkaan ole virallinen rikosnimike Suomen laissa, joten oikeus ei tuomiossaan tehnyt virallista päätöstä siitä, olivatko teot kunniaväkivaltaa vai eivät.

Muslimi-isä muuttui tavalliseksi isäksi

MTV Uutisten jutun alkuperäinen otsikko kuului: ”Muslimi-isä pahoinpiteli teini-ikäistä tytärtään ja yritti ajaa tämän päälle autolla Helsingissä – raivostui auktoriteetin uhmaamisesta ja pojan tapaamisesta”. Muutamaa päivää myöhemmin sana ”muslimi” oli poistettu otsikosta.

Suomen sekulaarit maahanmuuttajat ry:n puheenjohtaja Anter Yasa väittää blogissaan, että poistamispäätös olisi johtunut siitä, että ”radikaali islamistinen verkosto suostutteli MTV Uutiset sensuuriin”. Yasan mukaan radikaali-islamistinen, vanhoillisen salafistisen islamin tulkinnan allekirjoittava ”Terroristiksi leimattu” –verkosto sai suostuteltua MTV Uutiset sensuroimaan uutisensa muslimi-isän suorittamasta kunniaväkivallasta.

Yasa on erittäin hyvin perehtynyt islamistien toimintaan: hän muun muassa ensimmäisenä paljasti ”lelusalakuljettaja” Rami Özdogan Adhamin yhteydet radikaaleihin jihadisteihin.

Terroristiksi leimattu –verkosto itse kommentoi asiaa Facebook-sivullaan seuraavasti.

– Hatunnosto MTV:lle, joka otti nopeasti muslimiyhteisön kritiikin vastaan ja muutti uutisensa otsikoinnin! Kannattaa siis jatkossakin antaa palautetta spostitse journalisteille.

Facebook-sivunsa tietojen mukaan Terroristiksi leimattu -verkosto on ”Suomessa toimivien islamilaisten järjestöjen aloitteesta perustettu verkosto, jonka tavoitteena on puhua muslimien leimaamista vastaan suomalaisessa mediassa ja yhteiskunnassa laajemmin.”

MTV:n päätoimittaja: Kyseessä oli rajatapaus

Koska toimittajiin kohdistuva vihapuhe ja painostus on nykyään vakava ongelma, Suomen Uutiset otti yhteyttä MTV Uutisiin kysyäkseen, tuliko toimitukseen palautetta tai vihapuhetta, jossa vaadittiin otsikon muokkaamista, ja millaiseen journalistiseen harkintaan päätös poistaa otsikosta viittaus isän uskontoon perustui.

Tapauksessa oli kuitenkin selkeitä viitteitä kunniaväkivaltaan, joten on ikävää, jos MTV Uutiset haluaa hämärtää tai salailla kunniaväkivallan ja islamin välisiä yhteyksiä.

MTV Uutisten vastaava päätoimittaja Tomi Einonen kommentoi asiaa sähköpostitse.

– Kyseessä oli rajatapaus. Päätös poistaa tuomitun uskonnollinen tausta otsikosta perustui siihen, että oikeuden mukaan teoissa oli ”viitteitä” kunniaväkivallasta. Asiaa ei siis ollut oikeuden mukaan näytetty toteen. Itse jutussa uskontoon pohjaava mahdollinen motiivi on mainittu, päätoimittaja Einonen kirjoittaa.

Einonen myöntää, että jutusta oli tullut lukijoilta palautetta, mutta väittää, että se ei ollut syy otsikon muuttamiseen.

– Otsikosta on tullut jonkun verran palautetta, mutta se ei ollut syy otsikon muuttamiseen. Ja ainakaan meidän tiedossamme ei ole, että palautteen antajat olisivat taustaltaan ”salafistimuslimien aktivisteja”, päätoimittaja kirjoittaa.

Nyt jutun lopussa lukee: ”Otsikkoa muokattu 16.10. kello 8.03: Poistettu otsikosta viittaus isän uskontoon.”

Riippumatta siitä, pitävätkö Anter Yasan väitteet Terroristiksi leimattu -verkoston suhteen paikkansa, näyttää joka tapauksessa siltä, että Suomessa toimii muslimien ryhmiä, jotka pyrkivät aktiivisesti vaikuttamaan median uutisointiin. Ja nähtävästi saavat tahtonsa läpi.

SUOMEN UUTISET