Turkin ja kurdien välistä taistelua käydään myös netissä. Lehtitietojen mukaan Turkki on pidättänyt useita toimittajia ja nettikirjoittajia vääränlaisten uutisten ja tietojen levittämisestä. Mutta infosotaa käydään myös toiseen suuntaan: Turkki syyttää muun muassa Twitteriä oman näkökulmansa sensuroimisesta.

Aloittaessaan hyökkäyksen Syyrian kurdialueille Turkki otti tiukan linjan operaationsa arvostelijoihin. Rauhan kevääksi nimetty hyökkäys alkoi vajaa kaksi viikkoa sitten. Al-Araby-nettilehden mukaan kymmeniä Turkin toimintaa arvostelleita henkilöitä on pidätetty.

Kiihottamista ja ”terroristista propagandaa”

Yksi pidätetyistä oli oppositiolehti Birgunin päätoimittaja Hakan Demir, joka pidätettiin ”ihmisten kiihottamisesta vihaan” sen jälkeen, kun hän oli uutisoinut Turkin hyökkäyksen vaatineen siviiliuhreja. Myös saudien Al-Arabiya-uutistoimistolle työskentelevä syyrialainen toimittaja on pidätetty Turkissa.

Syytteitä on nostettu myös kurdipuolueen poliitikkoja vastaan. Kurdiaktivistien lisäksi myös tavalliset sosiaalisen median käyttäjät ovat saattaneet joutua pidätetyiksi ”terroristisen propagandan” levittämisestä. Ipa-News-nettilehti kertoo, että jopa 200 henkilöä on pidätetty nettikirjoitteluiden takia eri puolilla Turkkia kahden viimeisen viikon aikana.

Joissakin tapauksissa myös somekommenttien kirjoittamatta jättäminen on saattanut johtaa vaikeuksiin. Hallitusta tukevat mediat ovat erikseen maalittaneet joitakin tunnettuja laulajia ja näyttelijöitä siitä, että nämä eivät ole julkisesti osoittaneet tukeansa Turkin hallitukselle sosiaalisessa mediassa.

TV-neuvosto ei suvaitse valeuutisia

Turkin televisiota ja radiota valvova neuvosto RTÜK on ilmoittanut ”hiljentävänsä” kaikki lähetykset, joissa vastustetaan Operaatio rauhan kevättä.

– Me emme suvaitse lähetyksiä, jotka palvelevat terroristien asiaa tai harhaanjohtavat kansalaisiamme valheellisilla tai puolueellisilla uutisilla, RTÜK ilmoittaa.

Turkki syyttää Twitteriä sensuurista

Samaan aikaan Turkki syyttää Twitteriä Turkin oman näkökulman sensuroimisesta. Turkin kansallisen uutistoimiston englanninkielisen osaston päätoimittaja väittää Twitterin kohdistaneen sensuuritoimia TRT World -kanavan twiitteihin. Osa lukijoista saa TRT Worldin twiittejä etsiessään varoituksen ”loukkaavasta sisällöstä”, ja osa lukijoista ei pääse lainkaan lukemaan niitä.

Päätoimittaja Serdar Karagoz syyttää Twitteriä sananvapauden rajoittamisesta, ideologisesta puolueellisuudesta ja manipuloinnille alistumisesta, kertoo turkkilainen Anadolu-uutistoimisto.

SUOMEN UUTISET