Unkarin pääministeri Orbán on uhannut käyttävänsä voimaa Unkarin rajalla, mikäli Turkki toteuttaa uhkauksensa ja päästää pakolaisia Eurooppaan.

Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajan Mika Niikon (ps.) mielestä on huolestuttavaa, että EU:n yhteisen linjan puuttuminen on johtanut tilanteeseen, jossa osa EU:n jäsenvaltioista suunnittelee jopa voimankäyttöä pakolaiskriisin ratkaisemiseksi.

– EU-maissa luotu turvapaikkajärjestelmä on tehty toisenlaisia olosuhteita varten kuin viime vuosina on koettu. Missään vaiheessa turvapaikkajärjestelmää ei ole tehty turvapaikanhakijamassoja varten. Ei varsinkaan Euroopan sisällä liikkuvien siirtolaisten vapaata liikkumista varten, toteaa Niikko.

Pakolaiskriisiin varauduttava heti

Niikko sanoo, että Suomen tulee ajaa EU:ssa tiukempaa ja selkeämpää turvapaikkapolitiikkaa eikä katsella sivusta.

– Jos emme nyt kehitä ulko- ja sisärajatoimia, emme ole oppineet mitään vuodesta 2015.

Niikko muistuttaa myös, että EU:n yhteisestä turvapaikkapolitiikasta huolimatta moni asia kuuluu yhä kansallisen itsemääräämisoikeuden piiriin. Esimerkiksi pakolaiskriisin akuutissa vaiheessa rajatarkastukset tulisi olla toteutettavissa koko EU-alueella, mikäli pakolaiskriisi puhkeaa uudestaan.

– Lisäksi Suomella pitää olla oikeus sulkea rajat, jos tilanne niin vaatii. Suomen tulee varautua pakolaiskriisiin nyt ja lisätä lainsäädäntöön hätätilapykälät, joita voidaan käyttää myös muissa kuin nyt laissa määritellyissä hätätilanteissa, Niikko lisää.

SUOMEN UUTISET