Valkoinen talo raportoi maanantaina, että Yhdysvaltain joukot vetäytyvät Pohjois-Syyriasta, ja että Turkki aikoo aloittaa sotilasoperaation Pohjois-Syyriassa kurdeja vastaan. Turkin tavoitteena on ajaa kurdijoukot pois rajaseudulta. Turkki pyrkii muodostamaan puskurivyöhykkeen, jolle se palauttaisi Turkkiin paenneita syyrialaispakolaisia.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on ilmoittanut, että Yhdysvallat ei aio puolustaa kurdijoukkoja.

Ulkoasianvaliokunnan puheenjohtajan Mika Niikon (ps.) mielestä päätös joukkojen vetämisestä on suuri uhka koko Euroopan turvallisuudelle ja antaa Isisille uuden mahdollisuuden voimistua alueella.

Kurdit kokevat tulleensa hylätyiksi

Kurdien johtamat Syyrian demokraattiset joukot eli SDF-joukot ovat johtaneet taistelua Isisiä vastaan Syyriassa neljä vuotta. Tähän asti Yhdysvallat on tukenut kurdijoukkoja.

Vielä tammikuussa presidentti Trump uhkasi Turkkia taloudellisilla pakotteilla, jos Turkki hyökkää kurdijoukkoja vastaan Syyriassa.

– Kurdijoukot ovat olleet ratkaisevassa asemassa Isisin kukistamisessa. Päätös hylätä kurdit ja jättää heidät kuolemaan on kunniaton ja tuomittava teko, eikä ihme, että kurdit kokevatkin tulleensa nyt hylätyiksi, toteaa Niikko.

Niikon mukaan yhdysvaltalaisjoukkojen vetäytyminen rajalta voi johtaa totaaliseen katastrofiin. Riskinä on, että joukkoja ei riitä vankiloiden tai al-Holin valvontaan, jos heidän on keskityttävä rajojen puolustamiseen.

Sotaoperaatio uhka Euroopalle

Niikko epäilee, että Turkin siirto liittyy maan sisäiseen politiikkaan – Erdoğanin AK-puolue luulee vahvistavansa sotaoperaatiolla valtaansa Turkissa. Sotaoperaatio on myös uhka Euroopalle, jos Isisin toiminta laajenee uudestaan ja vankileirit päätyvät heidän hallintaansa.

Niikko toivoo, että Euroopan unionissa tilanteeseen reagoitaisi viipymättä.

– YK:n turvallisuusneuvostossa tulisi saada päätös kansainvälisen puskurivyöhykkeen luomisesta Syyrian ja Turkin rajalle kurdien suojaksi. Kurdit ovat auttaneet kaikkia Euroopan maita taistellessaan Isisiä vastaan. Me emme voi hylätä heitä nyt. On moraalinen velvollisuutemme auttaa, toteaa Niikko.

SUOMEN UUTISET