Tuhannet Isis-terroristijärjestön jäsenet istuvat edelleen vankiloissa tai leireillä Irakissa ja Syyriassa. Hiljaisuus järjestön ympärillä on harhaa. Itävallan virkakoneisto sai eri ratsioissa haltuunsa 21 terabittiä tietoa jihadistien ideologisista näkemyksistä ja suunnitelmista.

Viranomaiset kuvaavat materiaalia ”Pandoran lippaaksi”, joka sisältää tiedot siitä, mitä on ollut ja mitä tuleman pitää. Valtavan, tulostettuna 525 kilometriä korkean paperipinon sisältämän tietomäärän käsittely vie paljon aikaa ja resursseja, mutta työlle ei oikeastaan ole vaihtoehtoa.

– Olisimme tietenkin voineet vain istua ja odottaa, milloin räjähtää, todetaan yleisen syyttäjän toimistosta.

Seuraava Isis-sukupolvi kasvaa leireillä

Vaikka Isis on sotilaallisesti lyöty hajalle, ideologinen taistelu on siis edelleen voimissaan.

– Vankileireillä terrorijärjestön ideologinen pohja voi hyvin ja siellä on kasvamassa jihadistien seuraava sukupolvi, varoittaa politiikan tutkija Kurier-lehdessä.

Itävaltalaiset ääriliikkeiden asiantuntijat jakoivat äskettäin kokouksessaan huolensa, joka koskee Euroopasta lähteneitä ja Isis-järjestöön liittyneitä henkilöitä. Monet heistä eivät ole luopuneet väkivaltaisesta ideologiastaan. Hyviä ratkaisuja ei ole tiedossa.

– Kyseessä on koko Euroopan ongelma. Juridisesti ainoa vaihtoehto olisi palauttaa jonkin eurooppalaisen maan kansalaisuuden omaavat henkilöt kotimaihinsa, eikä aikaa ole hukattavissa. Mitä kauemmin palauttaminen kestää, sitä enemmän henkilöt ehtivät radikalisoitua leireillä, asiantuntija pohtii umpikujaa.

Huonoja ja kalliita vaihtoehtoja

Julkisuudessa on niukasti käsitelty sitä, että vuosikaudet Isis-terroristijärjestön piirissä toimineet henkilöt kantavat sisällään kaikkea näkemäänsä ja kokemaansa. Ja pitkään. Seuraukset väkivaltaiseen ideologiaan altistumisesta näkyvät vielä kymmenen-viisitoista vuotta tapahtumien jälkeen.

Palaajien henkisten ja sosiaalisten ongelmien hoitaminen tulee erittäin kalliiksi. Päälle tulevat kustannukset rikosprosessien käsittelystä ja tämäkin ongelma on ratkaisematta.

SUOMEN UUTISET