Itävallan liittokansleri Sebastian Kurz kertoi talouslehti Financial Timesille laittoman maahanmuuton olevan yhtä suuri uhka kuin ilmastonmuutos. Kurzin johtama Kansanpuolue esitteli vuoden alussa hallitusohjelman yhdessä vihreiden kanssa.

Vihreiden leirissä Kurzin tiukka maahanmuuttopolitiikka ei ole mieluinen. Vihreät ovat saaneet ohjelmaan lukuisia ympäristötavotteitaan. Mikäli konsepti toimii, sen on arveltu toimivan malliesimerkkinä Saksalle, missä konservatiivit ja vihreät ovat menestyneet parhaiten mielipidemittauksissa.

Vihreiden puheenjohtaja Werner Kogler toimii varaliittokanslerina. Hän on myös maansa virkamies-, urheilu- ja kulttuuriministeri.

Hallitusohjelman mukaan Itävalta pitää julkiset menot kurissa ja jatkaa verojen keventämistä.

Identiteetti vaarassa

Kurzin mukaan on tärkeää saada päättää, ketkä voivat asua maassa. Jos kontrolli maahantulijoista katoaa, häviää myös turvallinen elämä. Hänen mukaansa tällöin myös identiteetti katoaa.

Kurzin maahanmuuttopolitiikka kulminoituu varsin yksinkertaiseen asiaan:

– Jos emme taistele laitonta maahanmuuttoa vastaan, Eurooppa ei ole entisensä viiden, kymmenen tai kahdenkymmenen vuoden kuluttua, hän kertoi FT:lle.

Kurzin mukaan hallituskumppanin valinta onnistui, sillä kumpikaan puolue ei halunnut torpedoida kumppaninsa vaalilupauksia. Kurzin johtama Kansanpuolue miehittää Itävallan hallituksen avainministeriöt.

Huivikielto suojelemaan tyttöjä

Hallitusohjelman mukaan alle 14-vuotiailta tytöiltä kielletään päähuivit kouluissa. Kieltoa perustellaan tyttöjen suojelemisella maahanmuuton haitallisilta lieveilmiöiltä.

– Monilla lähtöalueilla on mielestäni vaarallista vaikutusvaltaa, Kurz totesi.

Hallitusohjelmassa mainitaan myös maahanmuuttajien uskonnollisten ekstremistien ennalta ehkäisevä telkeämismahdollisuus.

Kurz kertoi olevansa ylpeä siitä, että Itävalta on kristillinen maa. Hän lupasi toimia Euroopassa laittoman maahanmuuton estämiseksi Välimerellä. Hän kritisoi EU:n nykyistä linjaa ”matkalipuksi EU:iin”.

Hän kehui edellistä hallitusta Vapauspuolueen kanssa. Kurz mainitsi aiemman hallituksen saaneen kevennettyä velka- ja verotaakkaa, sekä lopetettua laittoman maahanmuuton Itävaltaan.

Henri Alakylä