Itävallan koalitiohallituksella on yhteinen arvopohja mutta näkemyseroja yhteistyöhön Euroopan unionissa. Kansanpuolueen liittokansleri Sebastian Kurz haluaa EU:lle uuden perussopimuksen Lissabonin sopimuksen tilalle. Vapauspuolueen johtohahmoihin kuuluva Johann Gudenus puolestaan kannattaa kansallismielisten yhteistyötä ja varoittaa, että itävaltalaisista on tulossa toisen luokan kansalaisia omassa maassaan, Kurier-lehti raportoi.

Liittokansleri Kurz muistuttaa, että Eurooppa on käynyt vuoden 2009 jälkeen monet kriisit ja siksi Lissabonin sopimus ei ole enää ajanmukainen. Kurz vaatii tiukempia sanktioita valtioille, jotka velkaantuvat hallitsemattomasti ja päästävät laittomat maahanmuuttajat eteenpäin EU:n alueelle rekisteröimättä heitä.

Komission puheenjohtaja vaihtoon

Kurz arvostelee myös Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Junckeria ja näkee toukokuun EU-vaalit erityisen tärkeänä muutoksen läpiviemiselle:

– Euroopan unionilla on vielä paljon tehtävää, mutta se mitä tarvitaan, on sukupolvenvaihdos vallan huipulla. Kurz ei kuitenkaan hyväksy Saksan AfD:n tai Ranskan Marine Le Penin näkemystä unionin romuttamisesta.

Vapauspuolueen Gudenus on eräänlainen totuuden torvi eikä säästele sanojaan puhuessaan Euroopan tilanteesta.

– Emme ole äärioikeistolaisia, haluamme tavallisen elämän ja tulevaisuuden takaisin, Gudenus julistaa. Hän haluaa lopettaa ”Tervetuloa-kulttuurin, etnomorfoosin ja äänestäjien vaihdon”.

Gudenuksen mukaan on ”sikamaista”, jos itävaltalaiset joutuvat tuntemaan itsensä toisen luokan kansalaisiksi omassa maassaan.

Suomen Uutiset