Itävallassa jouduttiin järjestämään ennenaikaiset parlamenttivaalit sunnuntaina. Vaalivoitto lankesi keskustaoikeistolaiselle ja konservatiiviselle Kansanpuolueelle (ÖVP). Puolue sai alustavien tulosten mukaan 37,1 prosenttia äänistä. Puolueella on kolme vaihtoehtoa hallituskumppaniksi.

ÖVP kasvatti kannatustaan viime vaaleista. Alustavan vaalituloksen mukaan puolue miehittäisi 71 paikkaa 183-paikkaisessa parlamentissa. Edellisissä vaaleissa puolue metsästi 62 paikkaa.

– Olen häkeltynyt. Olen lähes sanaton, ex-liittokansleri ja ÖVP:n puheenjohtaja Sebastian Kurz (kuvassa) kertoi vaalituloksen ensimmäisten tulosten jälkeen.

Puolueen kannattajat huusivat toistuvasti yhteen ääneen ”liittokansleri Kurz” -voitonjuhlahuutoa.

Vihreät paransi parhaiten

Vihreät rynnivät kertaheitolla Itävallan parlamenttiin ja saavuttivat peräti 14 prosenttia äänistä. Lisäystä tuli mykivästävät 10,2 prosenttiyksikköä aiemmista vaaleista. Vihreiden edustajia uuteen parlamenttiin tulee peräti 26 kappaletta. Vihreät jäivät alle äänikynnyksen vuoden 2017 vaaleissa.

Vihreiden kannatusnousu noudattaa yleiseurooppalaista trendiä. Kannatuksen taustalla on ajatus, etteivät EU-maiden päättäjät ota ilmastonmuutoshuolia riittävän vakavasti. Vihreistä tuli Itävallan neljänneksi suurin puolue. Vaalitulos on myös puolueen historian paras.

ÖVP:n ja Vihreiden lisäksi vaalivoiton sai myös liberaalinen NEOS. Puolue sai läpi 15 kansanedustajaa.

Demareille ja Vapauspuolueelle tappiot

Toiseksi suurimmaksi puolueeksi tulee sosiaalidemokraattinen SPÖ 21,7 prosentin äänisaaliilla. Puolue menettää 11 paikkaa ja saa uuteen parlamenttiin 41 edustajaa. Se on puolueen huonoin tulos maailmansotien jälkeisenä aikana.

Kolmanneksi suurin puolue on Vapauspuolue FPÖ. Puolue menetti 21 paikkaa ja sai vain 30 edustajaa läpi. Puolueen imago kärsi Ibizan lomahuvilassa salaa kuvatun videon vuoksi. Videolla silloinen puheenjohtaja Heinz-Christian Strache lupaili tuottavia liiketoimia naiselle, jonka Strache oletti olevan venäläisen liikemiehen sukulainen.

Strache erosi puolueen kärjestä syrjään ja puoluetta johtaa nyt presidentinvaaleissa hyvin menestynyt Norbert Hofer.

Kurzilla valinnanvaraa

Kurz voi nyt valita hallituskumppaninsa. Mahdolliset kumppanit ovat SPÖ, FPÖ ja Vihreät. Ennen vaaleja hän on sanonut haluavansa keskustaoikeistolaisen hallituksen.

Demarien tai vihreiden kanssa tällainen toive tuskin toteutuu. Kurz voi myös muodostaa uuden hallituksen kansallismielisen FPÖ:n kanssa.

FPÖ on halukas jäämään oppositioon vaalitappion myötä. Sen sijaan Vapauspuolue on ÖVP:n kannattajien selkeä ykkössuosikki hallituskumppaniksi.

Henri Alakylä