Itävallan vapauspuolueen entinen puheenjohtaja ja maan entinen varaliittokansleri Heinz-Christian Strache aiheutti melkoisen kalabaliikin juuri EU-vaalien alla. Hän jäi kiinni kyseenalaisesta, videolle tallentuneesta suhmuroinnista venäläisen hämärähenkilön kanssa. Strache palasi kuin bumerangi takaisin politiikan parrasvaloihin, kun kansa valitsi hänet edustajakseen Euroopan parlamenttiin. Vapauspuolue (FPÖ) sai vaaleissa 17,2 prosenttia äänistä.


Strachen paluulippu politiikkaan on oikeastaan sosiaalisen median ansiota, sillä vapauspuolueen jäseniä maaniteltiin somessa osoittamaan tukensa Strachelle hädän hetkellä, viime viikkojen kaoottisten tapahtumien jälkeen. Ja tuen osoitus tarkoitti Ruotsin yleisradioyhtiö SVT:n mukaan nimenomaan Strachen avittamista EU-parlamenttiin.

Strachen aikeista ei tietoa

Toistaiseksi on epäselvää, aikooko Strache ottaa vakanssin vastaan. Hän lupasi palata asiaan Facebookissa, mutta kyseinen postaus on sittemmin kadonnut. Vapauspuolueen uusi puheenjohtaja Norbert Hofer sanoi Itävallan yleisradioyhtiö ORF:n haastattelussa, että hän aikoo ottaa asian esille Strachen kanssa, mutta päätös mandaatin vastaanottamisesta on täysin Strachen omassa harkinnassa.

Strachen aikaansaama sekasotku johti maanantaina lopulta koko Itävallan hallituksen kaatumiseen, kun liittokansleri Sebastian Kurz (ÖVP) hävisi luottamuslauseäänestyksen parlamentissa. Myös vapauspuolue äänesti hallituksen epäluottamuksen puolesta. Maata johtaa toimitusministeriö syksyn ennenaikaisiin vaaleihin ja uuden hallituksen muodostamiseen asti.

Suomen Uutiset