Suojelupoliisin tuoreen arvion mukaan myös Isis-taistelijoiden lapset voivat olla potentiaalinen turvallisuusuhka Suomelle.

Pääministeri Antti Rinne (sd.) totesi Iltalehdelle (24.6.), että päätös Isis-naisten ja -lasten asemasta tehdään mahdollisimman nopeasti. Sisäministeriön mukaan kaikki hallituksen pyytämät viranomaisselvitykset tilanteesta on tehty.

Supo ei varoita ilman aihetta

Perussuomalaisten kansanedustaja Olli Immonen jätti viime viikolla aiheesta kirjallisen kysymyksen hallituksen vastattavaksi. Viranomaisselvitysten valmistumisesta huolimatta vastausta kirjalliseen kysymykseen ei ole kuitenkaan vielä kuulunut.

Immosen mielestä hallituksen tulee luottaa Suojelupoliisin arvioon tilanteesta.

– Suojelupoliisi ei lähde ilman päteviä perusteita esittämään näin vahvoja linjauksia julkisuudessa. Hallituksen on perusteltua luottaa Supon arvioon.

Isis-naiset verkostoituvat Suomessa

Supon viestintäasiantuntija Minna Passin mukaan Isis-lapset ovat olleet konfliktialueella erittäin vaikeissa oloissa. Lapset ovat altistuneet alueella väkivallalle ja islamistiselle propagandalle.

– Ajan oloon myös heistä voi aiheutua turvallisuusuhkaa, jos integroiminen suomalaiseen yhteiskuntaan ei onnistu. On todennäköistä, että palatessaan lapset tarvitsisivat pitkäaikaista tukea ja apua, Passi totesi Helsingin Sanomien haastattelussa (25.6.).

Passin mukaan turvallisuusuhka liittyy erityisesti leiriltä palaaviin aikuisiin.

– Supo pitää todennäköisenä, että Suomeen saapuvat Isis-naiset verkostoituvat Suomessa jo toimivan jihadistisen verkoston kanssa, Immonen toteaa viitaten Supon lausuntoon.

Vastaanottoon ollaan valmistautumassa

Immosen mukaan viranomaislausunnoista voi rivien välistä lukea, että Suomi valmistautuu Isis-naisten ja -lasten vastaanottoon, vaikka hallitus ei ole vielä virallisesti kertonut päätöksestään.

Immonen viittaa Passin kommenttiin Helsingin Sanomissa.

– Joka tapauksessa jokainen palaaja, sekä lapset että aikuiset saatetaan viranomaistoiminnan piiriin. Erityisesti lasten kohdalla tehdään laaja-alaista yhteistyötä eri viranomaisten kesken, Passi totesi.

Immonen: Ei ketään takaisin

Immosen mukaan vierastaistelijoiden paluu perheineen Suomeen on pyrittävä kaikin keinoin estämään.

– Hallituksen on tehtävä nopeasti kaikkensa, jotta Suomi voi vastata vierastaistelijoiden ja heidän perheenjäsentensä aiheuttamaan uhkaan. Suomalaisia on suojeltava terrorismilta ja islamistiselta radikalismilta. Vierastaistelijoita perheineen ei saa päästää Suomeen, Immonen painottaa.

SUOMEN UUTISET