Viime kuukausina lehdissä on ihmetelty Syyrian Al-Holin leirillä olevien suomalaisten kohtaloa. Sen lisäksi, että leirillä on kymmenkunta naista, siellä on myös kymmenittäin alaikäisiä lapsia, joista osa on syntynyt Suomessa.

Kun lasten äidit kauhistelevat leirin oloja, heiltä tuntuu kokonaan unohtuvan oma vastuunsa.

– Kalifaattiin lähteneet naiset ottivat omalla kohdallaan tietoisen riskin. Sen sijaan pienet lapset, jotka he veivät mukanaan, eivät voineet valita itse, jäädäkö turvalliseen Suomeen vai lähteä äitinsä mukana sotatoimialueelle, jossa ei ole tarjolla asianmukaista terveydenhoitoa tai koulutusta ja jossa fyysisen sekä mielenterveyden lisäksi myös henki on vaarassa. Vastuu lasten hengen ja terveyden vaarantamisesta on lapset mukanaan vieneillä vanhemmilla ja sen pitäisi näkyä myös lainsäädännössä, perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen painottaa.

Yhteiskunnan pitää puuttua peliin

Edustaja Antikainen on tehnyt eduskunnassa toimenpidealoitteen, jossa esitetään uuden pykälän säätämistä rikoslakiin lapsen sotatoimialueelle viemisen kriminalisoimiseksi.

Aloite sai tukea yli puoluerajojen; perussuomalaisten lisäksi aloitteen kirjoitti useampi kansanedustaja kristillisdemokraattien ja kokoomuksen eduskuntaryhmistä.

– Rikoslain muuttaminen siten, että lapsen tarkoituksellinen saattaminen hengenvaaraan sotatoimialueella viemällä johtaisi törkeää pahoinpitelyä vastaavaan vankeusrangaistukseen, olisi yhteiskunnalta selkeä signaali siitä, ettei tällainen toiminta ole hyväksyttävää. Esitän myös teon yritystä rangaistavaksi. Jos vanhemmat eivät huolehdi lapsen hengestä ja terveydestä, yhteiskunnan pitää puuttua peliin ja lapsi ottaa huostaan, Antikainen vaatii.

– Toivon, että hallitus ymmärtää tilanteen vakavuuden ja ryhtyy välittömiin lainsäädäntötoimenpiteisiin, jotta emme joutuisi lukemaan tahallisesti hengenvaaraan saatetuista suomalaislapsista enää ikinä.

Tekoja ei saa painaa villaisella

Antikaisen mielestä hallituksen tulee myös saattaa rikoslain jo nyt mahdollistamalla tavalla vastuuseen värväyksestä terrorismirikoksen tekemiseen ne henkilöt, jotka ovat Suomessa rekrytoineet ihmisiä kalifaatin tueksi.

– Hirmutekojen mahdollistajia ei saa päästää kuin koiraa veräjästä eikä heidän tekojaan painaa villaisella, Antikainen kiteyttää.

SUOMEN UUTISET