Hallitus kuvittelee, että Suomi on kokoaan suurempi maailmalla. Talousarvioesitys ensi vuodelle noudattaa valitettavan johdonmukaisesti tätä suuruudenhullua ajatusta, perussuomalaiset toteavat.

Hallitus nimittää ilmastojohtajuudeksi polttoaineveron korotusta, joka nostaa maailman maista aiemmin kolmanneksitoista kalleimman polttoaineen nyt jo yhdeksännelle sijalle.

– Sijoitus ei ole kunniaksi. Ilmasto ei kiitä, mutta nousseet kuljetuskustannukset siirtyvät täysimääräisesti tuotteiden hintoihin, köyhimpiä kaikkein eniten kurittaen, sanoo perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenvuoron eduskunnassa käyttänyt kansanedustaja Jani Mäkelä.

Päättävissä pöydissä Suomen etua vastaan

Perussuomalaiset ihmettelevät, miksi hallitus ilmoittautuu vapaaehtoiseksi taloudellisten motiivien liikkeelle ajamien siirtolaisten taakanjakomekanismiin.

– Ei ole perälautaa tai ajatusta, mitä tehdään, kun Turkin raja vuotaa taas ja kun meritaksitoiminta Libyan rannikolta kiihtyy. Edellinenkin siirtolaiskriisi on hoitamatta, laittomasti maassa oleskelee edelleen tuhansia, mutta kerjäämällä kerjätään uusia ongelmia.

– Jälleen kerran ollaan niissä pöydissä, joissa laskut kouraan jaetaan. Rinteen hallitus edistää euroalueen yhteisen budjetin perustamista. Siinä oltaisiin yhteisvastuullisesti takaamassa lainoja muille maille ja sitomassa jäsenmaiden talouspolitiikkaa yli hallituskausien, perussuomalaiset sanovat.

Perussuomalaiset huomauttavat, että hallitus, kokoomuksen tuella, antautui jo ennalta miljardiluokan lisälaskuun Suomelle, kun nettomaksuosuutemme nousee EU:n uudessa rahoituskehyksessä.

– Suomelle hankitaan turhalla riitelyllä Euroopasta uusia vihamiehiä ja liittolaissuhteita tiukan talouden pohjoisiin maihin heikennetään.

Hallitus halpatyövoiman perässä

Aluepolitiikaksi väitetään sitä, että nostetaan lämmityksen ja liikenteen hintaa, laiminlyödään tieverkon korjaamista ja heikennetään maatalouden edellytyksiä.

– Jopa maakuntakeskukset tyhjennetään valtion palveluista, kuten poliisilaitoksista ja verotoimistoista, perussuomalaiset ihmettelevät.

– Maaseudun näivettämisen myötä asukkaat saadaan pakenemaan arvottomiksi muuttuneista asunnoistaan asutuskeskuksiin ammattiyhdistysten vuokralaisiksi.

Hallitus on heittänyt perinteiset suomalaiset arvot on romukoppaan ja tilalla on monikulttuuria.

– Kaiken tarkoituksena tuoda Suomi täyteen ulkomaista halpatyövoimaa. Vaikka motiivit ovat erilaiset, tämä halpatyövoimakiima on yhteinen niin kokoomukselle kuin vihervasemmistollekin.

Perheiden ostovoimaa kasvatettava

Ulosotossa on yli puoli miljoonaa suomalaista. Heidän veloistaan iso osa on 1990-luvun alun eurokriisin peruja. Perussuomalaiset esittävät tulevan syksyn vaihtoehtobudjetissaan toimenpidekokonaisuuden ulosottovelallisten aseman parantamiseksi.

Kun hallitus aikoo heikentää kotitalouksien ostovoimaa, perussuomalaisten vaihtoehdossa esitetään sen kasvattamista.

– Tuoreesta eurokriisistä ja menetystä vuosikymmenestä Suomen hallitukset ja kansalaiset selvisivät velkaantumalla. Samalla Suomi myönsi ja takasi kriisilainoja, joita ei koskaan makseta takaisin. Miksi hallitus haluaa jatkaa pään lyömistä EU:n ja euroalueen seinään? perussuomalaiset kysyvät.

USA:n, Saksan ja Kiinan teollisuuden ja kansainvälisen kaupan alamäki on käynnissä, ja on vain ajan kysymys, koska tämä negatiivinen kierre tarttuu myös palvelusektoriin. Suomi ei tälläkään kertaa tule välttymään kansainvälisten suhdanteiden heikkoudelta.

Tempputyöllistäminen ei lohduta

Jo nyt talouden kasvuennustetta on jouduttu laskemaan.

– Mitä hallitus aikoo tehdä, jos tästä alkaneesta taantumasta tulee jälleen eurojäsenyyden sivuvaikutuksena pitkittynyt matalasuhdanne? Tilanteessa, jossa suomalaiset kotitaloudet ovat ennätyksellisen velkaantuneita, perussuomalaiset kysyvät.

– Aivan erityisesti täytyy ihmetellä, missä ovat hallituksen keinot päästä 75 prosentin työllisyystavoitteeseen. Tutkimuksen mukaan suomalaisten valtava enemmistö ei usko hallituksen työllisyystavoitteen toteutuvan, ja syyt uskonpuutteeseen on helppo nähdä.

Perussuomalaiset huomauttavat, ettei arvonlisäveron alarajan nostolla pitkälle pötkitä.

– Kun talouskasvu pysähtyy, ei tempputyöllistäminenkään kauan lohduta. Kun listalla ei ole mitään uusia konkreettisia tuottavia työpaikkoja lisääviä toimia, vaan päinvastoin entistenkin purkamista, koko talousarvion pohja putoaa.

Hallituksen aprillibudjetti

Sdp voitti vaalit lupaamalla satasen lisää pienimpiin eläkkeisiin ja lupaamalla laittaa vanhustenhoidon hoitajamitoituksen kuntoon. Ei tule satasta, eikä tule hoitajia.

– Hoitajien sijaan tulee laki henkilöstömitoituksesta, aprillipäivänä, vähän ennen vaaleja. Hoitajamitoituksen toteutus ja rahoituksen järjestäminen jätetään seuraavan hallituksen murheeksi. Aprillia! Tämä budjetti tullaan muistamaan valevappusatasesta ja aprillihoitajamitoituksesta.

Myös puheet koulutuksen kunnianpalautuksesta voidaan unohtaa.

– Kunnia ei tuo yhtään lähiopetustuntia ammattikouluun, koska rahaa hallitus ei anna. Koulutusmiljardi ja opintotuen korotus ovat unohtuneet, perussuomalaiset toteavat.

– Valtion omaisuutta myydään uusien pysyvien, huomatkaa, pysyvien menojen rahoittamiseksi. Niitä menoja hallitus kutsuu tulevaisuusinvestoinneiksi, vaikka ne eivät ole tulevaisuutta eivätkä investointeja.

Suomalaisilla ei ole varaa haavekuviin

Perussuomalaiset toteavat, että pääministeripuolueen asemasta huolimatta sdp myötäilee vihreiden ja vasemmiston tavoitteita. Keskusta on puolestaan hylännyt koko maan kehittämisen ja perinteiset kannattajansa, duunarit ja pienyrittäjät.

– Perussuomalaisten viesti hallitukselle on, ettei suomalaisilla ole varaa haavekuviinne ja turhuuksiinne. Meille riittää Suomen kokoinen Suomi, joka on suomalaisten koti, edunvalvoja ja turvapaikka maailmassa.

SUOMEN UUTISET