Saksan Thüringenin osavaltiossa käytiin sunnuntaina maapäivävaalit. Alustavien tulosten mukaan laitapuolueet jyräsivät ja lähellä keskustaa olevat puolueet hävisivät. Vaihtoehtopuolue AfD paransi äänimääräänsä yli kaksinkertaisesti.

Vasemmistopuolue Linke nousi suurimmaksi puolueeksi, kun kristillisdemokraatit putosivat kärkisijalta kolmanneksi. AfD kiilasi toiseksi. Linke paransi ääniosuutensa 31 prosenttiin ja on saamassa Thüringenin maapäiville yhden lisäpaikan ja paikkoja tulisi nyt 29.

AfD:lle suurin parannus

AfD paransi tulostaan eniten. Viisi vuotta sitten puolue sai 10,6 prosenttia annetuista äänistä. Nyt se rohmusi 23,4 prosenttia äänistä. Se merkitsee paikkamäärän kaksinkertaistumista. AfD:n paikkamäärä asettuisi 22 paikkaan.

Kolmanneksi jätetty CDU saa 21 paikkaa 21,8 prosentin äänimäärällä. Viisi vuotta sitten puolue oli Thüringenin suurin 33,5 prosentin äänisaalilla. Puolue menettää 13 paikkaa.

Sosiaalidemokraatit (SPD) lukeutuvat häviäjiin. 12 paikasta puolue pitää kahdeksan. Vaalikynnyksen olisi ylittämässä myös vihreät ja liberaalien FDP. Liberaalien äänimäärä on tosin hilkulla, sillä äänikynnys ylittyy alustavan laskennan mukaan vain muutamalla äänellä.

Mutkia aluehallituksen muodostamiseen

Kaikki muut puolueet ovat ilmoittaneet, etteivät ne aio tehdä hallitusyhteistyötä AfD:n kanssa. CDU kertoi, ettei se aio työskennellä myöskään vasemmistopuolue Linken kanssa.

Thüringenissä vanha hallituspohja ei saa enää enemmistöä. Aluehallitukseen kuului Linke, SPD ja vihreät. Ainoa enemmistöhallituspohja, joka voisi toteutua on aiempaan koalitioon lisätty FDP. Enemmistöhallitukseen tarvitaan 46 edustajan koalitio.

Mikäli FDP jää äänikynnyksen alle, tulee paikkajako muuttumaan.

Henri Alakylä