

LEHTIKUVA
Saksalaistoimittaja: Antifa vaarantaa yliopistojen opetuksen vapauden
Saksalaisissa yliopistoissa luennoimisesta ja opetuksen teemoista on tullut yhä enemmän poliittisia kysymyksiä, varoittavat toimittajat. Oppilaskunnat ovat valmiita jopa väkivalloin ajamaan pois itselleen ideologisesti epämieluisat opettajat. Opiskelijoiden tukena mellakoita järjestämässä on väkivaltaisen äärivasemmiston Antifa-liike.
Antifa vaarantaa vapautemme, kirjoittaa toimittaja Filipp Piatov Bild-lehdessä. Kohun keskellä on kansantaloustieteen professori Bernd Lucke, 57, jonka oli tarkoitus luennoida Hampurin yliopistossa makrotaloustieteestä.
”Natsisika ulos yliopistolta”
Luennon pitäminen kuitenkin estyi, kun sadat Antifan lippuja heiluttaneet mielenosoittajat hyökkäsivät luentosaliin ja pakottivat Lucken lopettamaan luentonsa huutaen ”natsisika ulos yliopistolta”. Professori Lucke joutui poistumaan yliopistolta poliisisaattuessa, kertoo saksalaislehti Faz.
Bernd Lucke oli yksi Vaihtoehto Saksalle (AfD) -puolueen perustajista. Hänet valittiin vuonna 2014 AfD:n europarlamenttiedustajaksi. Vuonna 2015 Lucke hävisi AfD:n puheenjohtajavaaleissa Frauke Petrylle ja erosi tämän jälkeen puolueesta, koska katsoi sen ajautuneen ääriryhmien käsiin.
Toimittaja Piatov kirjoittaa, että Lucken menneisyys AfD:n riveissä on mielenosoittajille vain tekosyy. Piatov arvelee, että opiskelijajärjestöjen suurin vastustus Luckea kohtaan johtuu siitä, että Lucke kannattaa kansantaloustieteilijänä minimivaltiota, sosiaalisten tukijärjestelmien purkamista ja entistäkin vapaampia markkinoita.
Yliopiston johto ”antautui” Antifan edessä
Filipp Piatov on huolissaan siitä, että tämä vasemmistolaisten hyökkäys sananvapautta vastaan ei kohtaa sellaista vastarintaa, jota sen pitäisi herättää demokraattisessa yhteiskunnassa. Tapausta ei ole Saksassa yleisesti tuomittu. Piatov pitää Hampurin yliopiston hallinnon reaktiota lähinnä ”antautumisena” ja kysyy, vallitseeko saksalaisissa yliopistoissa enää lainkaan opetuksen vapaus.
Tapausta on kommentoinut myös Berliinissä asuva vapaa toimittaja Pertti Rönkkö, joka kirjoittaa asiasta Facebook-sivullaan.
– Näyttää siltä, että saksalaisissa yliopistoissa päättävät yhä useammin opiskelijat ja oppilaskunnat oman ideologiansa pohjalta, kuka heitä saa opettaa, kuka luennoida, mistä teemoista keskustellaan ja mistä vaietaan, Rönkkö kirjoittaa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Åbo Akademissa rasistinen vainoriita, sukupuolentutkijat sättivät toisiaan mielikuvituksellisin termein: ”homonationalistista gangsterismia”, ”ajallista rotuerottelua”

Helsingin yliopisto aloitti somalin kielen koulutusohjelman ja palkkasi lehtorin – juuri ketään ei kiinnosta: Viime vuonna aloitti yksi opiskelija, tänä vuonna toinen

Perussuomalaiset haluavat yliopistomaailmaan uutta puhtia: Perustutkimuksen rahoitus on turvattava, ideologinen huuhaa pois

Brittiyliopistojen nuoret mustat naiset alkavat ”käänteismentoroida” valkoisia miesprofessoreita tasa-arvon nimissä

Professoriliitto unohti tieteen vapauden puolustamisen – emeritusprofessori Timo Vihavaiselta rajua kritiikkiä liittoa kohtaan

Johan on opinnot! – Sukupuolentutkimuksen opiskelijat tanssivat Stop Deportations -mielenosoituksessa, Turun yliopisto jakoi opintopisteitä

Thüringenin osavaltiovaaleissa hallituspuolueille tappiot – AfD:lle murskavoitto

Leipzig tarjoaa 100 000 euron palkkion äärivasemmistolaisista – naisen pahoinpitely oli liikaa

Kyselytutkimus: Journalismin opiskelijat kannattavat punavihreitä aatteita
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Luonnonsuojelijat vastaan ilmakehäkiihkoilijat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Jengipomon pidätys Turkissa enteilee huumemarkkinoiden uusjakoa Pohjolassa – valtatyhjiö täytetään tavalla tai toisella
Rikollispomon pidätys Turkissa johtaa valtatyhjiöön Pohjoismaiden ja ennen kaikkea Ruotsin huumekaupassa. Myös kilpailevan jengin johtaja on maanpaossa, joten järjestäytyneen rikollisuuden mannerlaatat ovat liikkeessä. Tyhjiöillä on tapana täyttyä, tavalla tai toisella.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.

Antikainen: Hovioikeus tuomitsi HS-toimittajat maanpetosrikoksesta – mutta kuinka paljon salaisuuksia ehti vuotaa?
Helsingin Sanomien toimittajien teot eivät jättäneet tulkinnanvaraa niiden vakavuuden suhteen, perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen kirjoittaa.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää