Mentoroinnilla tarkoitetaan yleensä sitä, että kokeneempi työntekijä valmentaa nuorempaa henkilöä. Birminghamin yliopiston ”käänteinen mentorointi” taas vastaa eräänlaista ideologista uudelleenkoulutusleiriä. Siinä nuorempi, esimerkiksi musta naisopiskelija selittää vanhemmalle miespuoliselle professorille, millaista on olla sellainen kuin on, mitä on joutunut käymään läpi ja millaisia haasteita on kohdannut. Käänteinen mentorointi on osa 5,5 miljoonan punnan ”syrjinnän vastaista” ohjelmaa.

Britannian insinööri- ja fysikaalisten tieteiden tutkimusneuvosto rahoittaa ohjelmaa, jonka on tarkoitus paljastaa tiedostamattomia ennakkoluuloja, iNews-uutissivusto kertoo. Birminghamin yliopiston tutkimusjohtaja Jon Rowe johtaa hanketta. Hänen mukaansa naispuoliset akateemiset tutkijat tieteen, teknologian ja insinööritieteiden osastoilla ”usein joutuvat kamppailemaan edistyäkseen urallaan”, mutta syistä jotka ovat epäselviä.

Syrjinnän vastainen ohjelma otettiin käyttöön sen jälkeen, kun useita johtavia professoreita oli syytetty loukkaavien näkemyksien esittämisestä. Heinäkuussa 2015 Nobel-palkittu tutkija Tim Hunt joutui eroamaan Univeristy College Londonin virastaan, kun hän oli tehnyt ”seksistisiä huomioita” laboratorioissa työskentelevistä naisista.

Myöhemmin samana vuonna Cambridgen yliopisto poisti historioitsija David Starkeyn yliopiston mainosvideolta, kun Starkeytä vastaan oli käyty kampanjaa, jonka mukaan tämä olisi esittänyt ”perustavanlaatuisen rasistisia kommentteja” Newsnight-ohjelmassa.

Starkey sanoi ohjelmassa, että väkivaltainen valkoinen nuoriso Englannissa oli omaksunut mustan kulttuurin väkivaltaisia piirteitä.

Suomen Uutiset