Åbo Akademin ankkalammikolla kuohuu toden teolla. Tutkija Faith Mkwesha ja hänen perustamansa afrikkalaisen feminismin Sahwira Africa International -järjestö ovat laatineet nettiin vetoomuksen, jossa vaaditaan rasismi häädettäväksi suomalaisesta yliopistomaailmasta. Esimerkkejä rasismista löytyy Mkweshan mukaan sekä tutkijoiden kohtelusta että pikkujouluista. Ja erityisesti Åbo Akademista.

Järjestö ilmoittaa olevansa ”järjestö, joka taistelee naisten ja tyttöjen oikeuksien puolesta, rasismia, köyhyyttä ja väkivaltaa vastaan. Olemme afrikkalaisia feministejä, emmekä usko egoististiseen feminismiin.”

Soppaan on perehtynyt Turun Sanomat.

Sahwira Africa Internationalin tykistön sulkutuli kohdistuu pääosin Åbo Akademiin ja siellä sukupuolen tutkimuksen laitokseen. Laitoksella on tutkija Mkweshan mielestä syrjitty mustaa naista. Tutkimuskäytännöt ovat nekin olleet epäeettisiä. Laitoksella on väitteen mukaan harrastettu myös ”ajallista rotuerottelua” (engl: racial separation of time).

Kiista pronominin käytöstä

Laitoksen pikkujoulussa rasismi onkin sitten puhjennut kukkaan oikein kunnolla ja se ilmenee kiistasta, joka koski transsukupuolisten ”hän”-pronominin käyttöä ja sen tivaamista, mitä pronominia Mkweshan itsestään käyttää. Sahwira-järjestön mukaan ”Mkwesha joutui tilanteessa homonationalistisen gangsterismin uhriksi”.

Sukupuolen tutkijoiden parissa kehitetyn teorian mukaan homonationalismi on valkoista ylemmyydentuntoa heijastavaa ajattelua, jossa mustien oletetaan automaattisesti olevan kehittymättömämpien kulttuurien edustajina homo- ja transfobisia, valaisee Turun Sanomat.

Turkulainen perussuomalainen sanataituri Sanna Paasikivi on kahlannut koko sotkun läpi, ja kertoo tapauksesta blogissaan:

”Tiesittekö, että Suomessa perustettiin afrikkalaisen feminismin järjestö Sahwira Africa International vuonna 2017? Johtokunta koostuu pääosin Åbo Akademin sukupuolentutkimuslaitoksen tutkijoista. Kuitenkin järjestön perustaja zimbabwelainen tohtori Fait Mkwesha on hetimiten syyttänyt Akademin laitosta epäeettisistä tutkimusmenetelmistä, ajallisesta rotuerottelusta ja rasismista yleensäkin.

Erityisesti perinteiset suomalaiset pikkujoulut kärjistivät tilannetta entisestään reilu vuosi sitten, kun eräs transhenkilö oli pyytänyt Mkweshaa tunnustamaan pronominia. Luitte aivan oikein. Mkweshan piti määritellä bileissä käyttääkö hän itsestään pronominia he/she/they. Tästä Mkwesha järkyttyi, koska valkoiselta tohtoriopiskelijalta ei pronominia tivattu. Niinpä Mkwesha totesi olevansa postkolonialistinen feministi, joka ei tunnusta pronominia kielellä, joka on tuotu hänen maahansa väkivalloin. Tämä taas haiskahti muun porukan mielestä transfobiselta mutta Mkweshan mielestä taas valkoisten keskinäiseltä solidaarisuudelta sekä homonationalistiselta gangsterismilta..”

Rehtorikin syytettyjen penkille

Åbo Akademin johto käynnisti tapahtumista tutkinnan ja se mutkisti asioita entisestään. Pian rasismikortti heilui myös rehtorin ja talousjohtajan nenän edessä. Tutkinnan lopputulos kuitenkin oli, ”että kukaan yliopiston henkilökunnasta ei ole toiminut tietoisesti tai tarkoituksellisesti rasistisesti”. Rehtori sanoo, että rasismisyytökset otetaan Åbo Akademissa erittäin vakavasti ja ne on tutkittu huolellisesti.

Epäsopua on syntynyt siitäkin, pitäisikö Åbo Akademissa tehdä tutkimus, jossa tunnistettaisiin rasistiset käytännöt ja kehitettäisiin työkalut niiden kitkemiseksi. Rehtorin mukaan yliopistossa on jo ollut käynnissä väitöskirjatutkimus mustien lasten kouluissa kohtaamasta rasismista. Sahwiran vetoomuksessa todetaan edelliseen viitaten, että rehtori ”oli infantilisoinut yliopistonsa mustat tutkijat ja nimittänyt heitä lapsiksi”.

Vetoomuksen oheen liitetyssä kuvamateriaalissa Sahwira Africa International painottaa: ”We are not childlike. Not infants” (suom: emme ole lasten kaltaisia, emme ole vauvoja).

Järjestö vaatiikin nyt opetusministeri Sanni Grahn-Laasosta (kok.) pysäyttämään Åbo Akademissa jylläävän rasismin.

Sahwira Africa International -järjestön vetoomuksen oli sunnuntai-iltaan mennessä allekirjoittanut runsaat 700 henkilöä.

Rasismia myös Tampereen yliopistossa?

Hiljattain HS raportoi kosovolaistaustaisen Brigita Krasniqin kokemuksista Tampereen yliopistossa:

”..opiskelija on voinut heittää rasistisen vitsin tai luennoitsija puhua laiskoista kreikkalaisista. Tällainen arkipäivän rasismi läpäisee hänestä koko yliopiston. Se näkyy esimerkiksi monissa perinteissä, vaikkapa joissain sitsilauluissa, joissa nauretaan stereotypioille vähemmistöistä”, HS kirjoitti.

”Se jotenkin iski tosi kovaa päin kasvoja, kuinka paljon yli­opistossa on rasismia”, Krasniqi kertoi lehdelle.

Korjaus 4.3.2019 klo 11.15: Otsikossa virhe. Kyse ei ole Turun yliopistosta vaan Åbo Akademista.

SUOMEN UUTISET