Uusi eduskuntakausi on käynnistynyt, ja Arkadianmäen tienoilla säntäilee uusia, innokkaita kansanedustajia. Kukkea kevät ja auringonpaiste ovat omiaan lämmittämään mieliä, ja monella onkin hymy herkässä. Mutta ei aivan kaikilla, sillä ammattiloukkaantujien raskassarjalaisilla kaikkein aurinkoisinkin päivä on täynnänsä epäkohtaa ja vääryyttä.

Tuoretta kansanedustaja Veronika Honkasaloa on luonnehdittu 2010-luvun loukkaantumissotien heimopäälliköksi. Nimitys ei tullut ansiotta, Suomen Kuvalehti laski Honkasalon pahastuneen yhden ainoan kuukauden aikana yli viisikymmentä kertaa, milloin mistäkin aiheesta. Suoritus ylittää heittämällä sarja-märisijä Mikko Kärnän tiedotesirkuksen, joka ylsi kiivaimmillaan yhteen tiedotteeseen per päivä.

Sitruunanaamailu siivitti Honkasalon eduskuntaan. Eikä kestä kauaa ennen kuin uusi epäkohta löytyy: ensimmäisenä työpäivänään Honkasalo havaitsee patriarkaalisen vallan ”pesivän” miesten pöydissä.

”Eduskunnan kuppilassa ei tarvitse kauaa istua kun huomaa, missä patriarkaalinen valta pesii ja epäviralliset verkostot kukkivat. Miesten pöydissä, jossa miestoimittajat ja -poliitikot istuvat rinta rinnan. #ensimmäinenpäivä”

Muut verkkokeskustelijat huomauttavat, että on olemassa helppo tapa asian ratkaisemiseen. Honkasalo voisi itse mennä mukaan keskusteluun.

Ehdotus ei kuitenkaan kelpaa, sillä se sisältää Honkasalon mukaan mahdollisesti tiedostamattoman ajatuksen siitä, että ”sukupuolittuneiden rakenteiden purkaminen olisi yksinomaan naisen vastuulla”.

Näin.

Tästäpä oppia ja ojennusta niille eduskuntatoimittajille, jotka seuraavan kerran kuvittelevat voivansa itse päättää, missä seurassa kahviaan ryystävät.

MATIAS TURKKILA