Helsingin Sanomat julkaisi sunnuntaina Kiinan kommunistisen tasavallan kokosivun propagandailmoituksen. Hirmuvalta väittää mainoksessa irtisanoutuvansa Hongkongissa tapahtuvasta väkivallasta. Propagandailmoitus herätti sunnuntaina laajaa suuttumusta ja kummastusta.

”Irtisanoudumme väkivallan käytöstä tämänhetkisten haasteidemme ratkaisemiseksi. Luotamme lainsäädäntöön, joka on palvellut meitä niin hyvin useiden vuosikymmenten ajan”, Kiinan kansantasavallan Hongkongin erityishallintoalue lepertelee HS:n mainoksessa.

Mainos ei anna oikeaa kuvaa Hongkongin tilanteesta. Suomalainen muu media on jatkuvasti raportoinut Kiinan viranomaisten väkivallasta mielenosoittajia kohtaan. Sunnuntaina väkivaltaisuudet vielä yltyivät, kun poliisi ampui mielenosoittajia kumiluodeilla, kyynelkaasuilla ja vesitykeillä.

Mainonnan eettisen neuvoston soveltamien sääntöjen mukaan ”markkinoinnin on oltava lain ja hyvän tavan mukaista, rehellistä ja totuudenmukaista”.

HS:n päätoimittaja Kaius Niemi ei vastaa Suomen Uutisten kyselyyn ilmoituksen täsmällisestä hinnasta.

Helsingin Sanomien ilmoitushinnaston mukaan sunnuntaina julkaistavan A-osalle sijoittuvan kokosivun ilmoituksen hinta nousee yli 10 000 euron.

Kuva: HS:n ilmoitushinnasto.

Mäkelä: ”Hybridivaikuttamista”

Perussuomalaisten kansanedustaja Jani Mäkelä syyttää Helsingin Sanomia siitä, että HS toimii alustana hybridivaikuttamiselle.

Mäkelä pitää HS:n toimintaa käsittämättömänä:

”Tänään Helsingin Sanomissa oli koko sivun mainos, jossa Kiinan autoritäärisen kommunistihallinnon rahoittama Hong Kongin nukkehallitus yrittää selitellä kannaltaan parhain päin viime aikojen protesteja sekä niihin johtaneita tapahtumia. On häpeällistä, että suomalainen media ryhtyy alustaksi autoritäärisen ulkomaalaisen toimijan hybridivaikuttamiselle. Jos olisin koskaan maksanut kyseisestä lehdestä, siitä maksaminen loppuisi taas kerran tähän. Samaa suosittelen muillekin”, Mäkelä kirjoittaa.

Nurinkuriseksi HS:n julkaisupäätöksen tekee myös se, että aikaisemmissa jutuissaan Helsingin Sanomat on itse puhunut Kiinan Honkong-mainoksista propagandana. Nyt se siis julkaisee propagandaa rahaa vastaan.

Useat vaikuttajat ovat ihmetelleet HS:n päätöstä sosiaalisessa mediassa.

”Kokonainen sivu poliittista propagandaa Helsingin Sanomissa. Valtion vaikuttamiskeinojen monet ulottuvuudet”, toteaa politiikan tutkija Johanna Vuorelma twitterissä.

Sotatieteiden tohtori Saara Jantunen puolestaan huomautti, että kerta ei ollut HS:lle ensimmäinen:

”Ei ollut edes eka kerta. HS toimi näyttävästi Kiinan propaganda-alustana 2017.”

Jantunen linkitti twitteriin HS:n julkaiseman mainoksen, jossa hehkutettiin Suomen ja Kiinan hyvää yhteistyötä. Jantusen mukaan Kiinan propagandalle on ominaista hyödyntää kohdevaltion paikallista mediaa ja toimittajia. Esimerkiksi Kiinan virallinen uutistoimisto Xinhua on pyrkinyt rekrytoimaan ja palkannutkin suomalaisia toimittajia. Paikallisen median avulla näkyvyyden ostaminen lehden sivun tai liitteen avulla on myös Kiinan keinovalikoimassa.

Esimerkiksi Kiinan kommunistisen puolueen pääsihteeri Xi Jinping teki valtiovierailun Italiaan toukokuussa. Tuolloin Xinhua teki yhteistyösopimuksia, joiden myötä Italian media sitoutui julkaisemaan Xinhuan sisältöjä italiaksi.

Kiina on kommunistinen hirmuvalta, joka polkee jatkuvasti ihmisoikeuksia ja jossa on käytössä kuolemanrangaistus. Vakavia ongelmia on muun muassa lehdistönvapaudessa, Falun Gongin harjoittajien kohtelussa ja vähemmistöjen oikeuksissa. Satojatuhansia islaminuskoisia uiguureja on kadonnut parissa vuodessa Kiinan uudelleenkoulutusleireille, joilla heitä kidutetaan ja pidetään nälässä.

Tällaista hirmuvaltaa HS on nyt näkyvästi tukemassa. Sama lehti, joka hehkutti Donald Trumpin Suomen-vierailun aikana vapaata lehdistöä.

Alla saksalaisen Deutche Welle -uutistoimisto videokuvaa Hong Kongista. Poliisi käyttää hyvin rajuja otteita:

Youtube.

SUOMEN UUTISET