Suomalainen puoluejärjestelmä on pikkuhiljaa sopeutumassa siihen, että vanhat poliittiset jakolinjat vasemmiston ja oikeiston välillä menettävät merkitystään ja niiden tilalle tulee uusia, jotka pohjautuvat tämän ajan suuriin kysymyksiin. Näin asemoi perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho puolueensa poliittidselle kartalle TV 1:n Ykkösaamussa. Tuttujen kysymysten ja vastausten lisäksi puheenjohtaja otti kantaa sananvapauteen ja sanoi perussuomalaisten olevan se, jonka tehtäväksi on tullut sananvapauden puolustaminen ja epäkohtien nostaminen esille yleisen keskustelun pohjaksi.

Ykkösaamu lähti liikkeelle tutuissa merkeissä ja heti kättelyssä teemaksi nousi maahanmuutto.

– Julkisen talouden ongelmat johtuvat vastuuttomasta talouspolitiikasta ja meidän väestökehityksestämme, joka itse asiassa ei liity maahanmuuttoon millään tavalla. Mutta huono maahanmuuttopolitiikka pahentaa kaikkia julkisen talouden ongelmia, Halla-aho sanoi.

Maahanmuutosta puhumiseen on syynsä

– On aika mielenkiintoista, että vaikka vasemmisto hyvin tyypillisesti ottaa ilmastoargumentin esille kaikissa mahdollisissa puheenaiheissa, niin toimittajat eivät koskaan arvostele vasemmistoa siitä, että he puhuvat koko ajan ilmastosta. Me puhumme maahanmuuttopolitiikasta kaikissa niissä yhteyksissä, joihin maahanmuuttopolitiikka vaikuttaa. Se liittyy erittäin kiinteästi valtiontalouden kestävyyteen, sosiaaliturvamenojen kasvuun ja palkkatasoon nimenomaan matalapalkkasektoreilla, Halla-aho perusteli.

Halla-aho sanoi tervehtivänsä ilolla sitä, jos ”turvapaikkashoppailu ja turvapaikkaturismi Suomeen loppuisi kokonaan”. Niin ei hänen mukaansa kuitenkaan ole käymässä ja se johtuu vain siitä, että reitti Välimereltä on toistaiseksi tukossa. Väkeä kuitenkin tulee koko ajan.

– Jos joka vuosi meille tulee 1700 turvapaikanhakijaa, joista käytännössä kaikki jäävät Suomeen, niin se on pienen kunnan verran ihmisiä, Halla-aho vertasi.

Saatavuusharkinta ei kosketa osaajia

Kysymys työvoiman saatavuudesta ja tarkemmin saatavuusharkinnan poistamisesta nousi haastattelussa jälleen esiin. Halla-aho sanoi ihmettelevänsä sitä, miksei 500 miljoonan asukkaan Euroopan unionista löydy työantajille kelvollista työvoimaa, vaan sitä pitää etsiä kauempaa. Liekö kyse työvoiman hinnasta ja palkkojen polkemisesta.

– Osaajienhan tulemiseen saatavuusharkinnan poisto ei vaikuta millään tavalla, koska saatavuusharkinta ei tällä hetkelläkään kosketa osaajia, vaan se koskettaa heikosti koulutettua tai kouluttamatonta halpatyövoimaa, Halla-aho kuittasi.

Media on valtaapitävien puudeli

Puheenjohtaja Halla-ahootti esille Yleisradion aseman ja rahoituksen sanavapaudesta puhuttaessa. Hän kummasteli sitä, että ”sanavapaudella nykyään tunnutaan tarkoittavan lähinnä toimittajien oikeutta ja lehtien oikeutta sanoa mitä huvittaa”.

– Vanhoina aikoina median tehtävä oli ravistella vallitsevia totuuksia ja nostaa esiin ongelmakohtia. Media on pitkälti luopunut tästä tehtävästään ja ryhtynyt tällaiseksi vallassa olijoiden puudeliksi, jolloin on tietysti oppositiopuolueen tehtävä nostaa epäkohtia esiin ja käydä niistä keskustelua, Halla-aho totesi ja jatkoi:

– Kehitys yhteiskunnassa muuttuu mahdottomaksi, jos epäkohdilta suljetaan silmät ja teeskennellään, että niitä ei ole.

Venäjä-kortti heilui

Halla-ahon nenän edessä heilutettiin vielä Venäjä-korttia. Tähän puheenjohtaja totesi, että perussuomalaiset on ainoa Venäjään ja Venäjän kehitykseen johdonmukaisen kriittisesti suhtautunut puolue Suomessa. Samassa yhteydessä hän muistutti jokaisen maan oman energiantuotannon tärkeydestä.

– Euroopan energiariippuvuus Venäjästä kasvaa kaiken aikaa. Tämä on minun mielestäni strategisella tasolla merkittävä uhka, totesi puheenjohtaja Jussi Halla-aho.

Ykkösaamu on katsottavissa kokonaisuudessaan Ylen Areenasta.

SUOMEN UUTISET