Julkisen palvelun yleisradioyhtiötä pitää rankaista nykyistä tuntuvammin, jos se toitottaa ohjelmissaan yksipuolista aatesuuntaa. Tätä ehdottavat ruotsidemokraattien ja kokoomuksen edustajat valtiopäivien perustuslakivaliokunnalle. Asiasta kertoo Ruotsin toimittajajärjestön julkaisu Journalisten.

Kokoomuksen ehdotuksessa rangaistus seuraa yhtiölle, jos radio- ja televisiotoiminnan tarkastuslautakunta (GRN) on todennut ohjelmatoiminnan säännöstön vastaisen rikkeen tapahtuneeksi. Seuraamukset koskevat käytännössä työntekijöitä valtion mediayhtiöissä, joita ovat SVT, SR ja UR.

Yksipuolisen tiedon levittämisestä rangaistavaa

Ruotsidemokraattien edustajat vaativat myös, että tarkastuslautakunnan jäsenet nimitetään valtiopäivillä olevien puolueiden voimasuhteiden mukaisesti. Tänään lautakunnan jäsenet nimittää maan hallitus, joka ei välttämättä takaa ohjelmia koskevien valitusten tasapuolista käsittelyä.

Uudessa tarkastuslautakunnassa siis valtiopäiväpuolueiden poliitikot päättäisivät, mikä on asiallista ja puolueetonta viestintää ja mikä ei ole. Lautakunta voisi ehdotuksen mukaan päättää myös siitä, millaisia seurauksia julkisen median toimittajalle ja yhtiön johdolle koituu yksipuolisen tiedon levittämisestä.

Ehdotukset tulevat perustuslakivaliokunnan käsittelyyn maaliskuun lopussa.

SUOMEN UUTISET