

PS ARKISTO
Huhtasaarta pyydettiin keskustelemaan kansallismielisyydestä – Ylen juontaja ryhtyi tenttaamaan Raamattua
Yleisradion Perjantai-keskusteluohjelmassa aiheena oli kansallismielisyys, ja vieraana nähtiin perussuomalaisten europarlamentaarikko Laura Huhtasaari. Kuten arvata saattoi, keskustelu luisui sivuraiteille, kun ohjelman juontaja ryhtyi yllättäen kyselemään Huhtasaaren vointia ja tenttaamaan Raamatun tekstien merkitystä.
Juontaja Sean Ricks kysyi, mitä Laura Huhtasaari ajattelee näkemyksestä, jossa kansallisuus sidotaan geeniperimään.
– Jos ajatellaan, että ei ole suomalaista kansaa, niin silloin tietenkään kukaan ei voi olla suomalainen. Kuitenkin on olemassa suomalainen kansa, samalla tavalla kuin on olemassa esimerkiksi Japanin kansa ja vaikka juutalaiset. Silloin samalla on myös tiettyjä asioita ja kriteerejä, jotka määrittelevät kansan ja kansakunnan, Huhtasaari vastasi.
Hän jatkoi, ettei kuitenkaan ole yksiselitteistä ja aukotonta määritelmää sille, onko joku suomalainen vai ei.
– Esimerkiksi geeniperimä ei ole ainoa määrittelevä tekijä. Mutta, jos minä itse vaikka menisin Japaniin ja sanoisin olevani japanilainen, niin kyllä siellä moni olisi kummissaan.
”Uskot sä, että näin tapahtui?”
Vaikka aiheena piti olla kansallismielisyys, juontaja Ricks ryhtyi yllättäen kuulustelemaan Huhtasaarta Raamatun sisällöstä.
Ricks väitti myös pokkana Huhtasaarelle, että tämä suhtautuisi kriittisesti tieteelliseen tietoon.
– Uskot sä, et näin tapahtui? Ricks tivasi viitaten Raamatun tarinaan Baabelin tornista.
– Uskon Raamattuun, mutta samalla se on toki hyvin kuvainnollinen ja historiallinen, kertomuksiin perustuva kirja. En ihan osaa sanoa, pystynkö siis tulkitsemaan Raamattua täydellisesti, Huhtasaari vastasi.
Yllättäen Ricks halusi tietää, mitä Huhtasaari ajattelee siitä, että uusimpien tietojen mukaan ihmisen alkukoti on paikannettu Botswanasta.
– Otan mielelläni aina uutta tietoa vastaan. Ainahan tiede on ihmisen tekemää, joten ihmiset sitä myös muuttavat kun tulee uutta tietoa, Huhtasaari vastasi.
”Miten sä Laura jakselet siellä EU:ssa?”
Keskustelu luisui taas sivuraiteelle, kun Ricks ryhtyi kyselemään miten Huhtasaari kykenee tulemaan toimeen muiden euroedustajien kanssa ja puhumaan heidän kanssaan englantia Euroopan parlamentissa.
– Mä haluan tietää Laura, kuinka sä jakselet siellä, Ricks heitti.
Kysymys nauratti Huhtasaarta. Hän huomautti juontajalle, että on ollut aiemmin vaihto-oppilaana Yhdysvalloissa, jossa myös suoritti paikallisen ylioppilastutkinnon.
– Yhdysvalloissakin puhuin joka päivä englantia, oikein hyvin siis jakselen myös EU:ssa. Minähän kuulun EU-kriittiseen ryhmään. Meitä on siellä 73 meppiä. Eri maiden kansalaisissa on erilaisia persoonia. Minun mielestäni se on rikkautta ja se on ihan kiva juttu.
– Etkö sä ole kuullut, että etninen profilointi on väärin? juontaja yritti.
– Miksi se on väärin, onko se väärin jos huomaa eroja? Huhtasaari vastasi.
Nationalistiset tunteet ovat rikkaus
Huhtasaari kuitenkin totesi, että kansallismielisyys, nationalismi ei ole aatteena vaarallinen.
– Imperialismi, natsismi ja kommunismi sen sijaan ovat vaarallisia.
– Itse asiassa nationalistiset tunteet ovat rikkaus ihmiselle. Se tarkoittaa, että olet kiintynyt omaan paikkaasi ja haluat saavuttaa oikeudellisen, taloudellisen ja hallinnollisen itsemääräämisoikeuden. Ne ovat ihmisille luonnollisia oikeuksia siinä ryhmässä, mihin he kokevat kuuluvansa.
Soihtukulkue hiertää Ylen juontajaa
Juontaja Ricks otti puheeksi itsenäisyyspäivän 612-soihtukulkueen.
– Sä mainitsit natsismin. Mitä sä ajattelet siitä, että kulkueessa on ihmisiä, jotka ovat avoimesti natseja? Eiks se oo niinku nimenomaan kansallismielisyyden vastakohta? Ricks heitti.
Huhtasaari sanoi, ettei suomalaiseen kansallismielisyyteen eikä 612-soihtukulkueeseen kuulu natsismi.
– Mut voisitsä kulkea ikinä kulkueessa, jossa on mukana avoimesti natseja? Ricks kysyi.
Huhtasaari vastasi, ettei kukaan voi etukäteen tietää, ketä kaikkia on mukana avoimessa yleisötapahtumassa.
– Voihan sinne mukaan tulla myös kommunisteja. Meillä on jopa eduskunnassa lainsäätäjänä vasemmistoliiton riveissä kommunisti, Huhtasaari sanoi.
EU haluaa avoimia rajoja
Huhtasaari on aiemmin todennut, että EU:sta ollaan rakentamassa ”uutta Neuvostoliittoa”. Ricks kysyi, onko vertaus liioittelua.
Huhtasaari vastasi, että EU on suurvaltaprojekti, joka haluaa lakkauttaa kansallisvaltiot.
– EU haluaa avoimia rajoja. Jokaisen kriisin avulla, olipa kyse sitten maahanmuutosta, eurosta tai ilmastosta, niin lopputulos on aina se, että toimivaltaa pitää siirtää keskusvallan alle. EU myös pyrkii rajoittamaan sananvapautta, Huhtasaari sanoi.
Hän sanoi myös ajattelevansa kansallisvaltiota ylisukupolvisena asiana
– Omat isovanhempani ovat puolustaneet vapaata maata ja suomalaisten itsemääräämisoikeutta, myös omat vanhempani ovat olleet tekemässä töitä ja tuoneet tänne vaurautta. Nyt saan itse nauttia siitä, että Suomessa on hyvä olla: tämä on tasa-arvoinen yhteiskunta, jossa naisilla on hyvä olla. Meidän pitää puolustaa Suomea ja suomalaisuutta. On surullista, että EU ei kunnioita kansallisvaltioita.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- usko Raamattu kansallisvaltiot avoimet rajat suomalaiset Kansallismielisyys Ilmasto Neuvostoliitto Sananvapaus Suomi Yle Laura Huhtasaari EU maahanmuutto
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Unohtuiko jotain, Ylen A-studio?

Yle vaikeni kiusallisesta ilmastotutkimuksesta – suomalaismiesten enemmistö pitää ilmastokeskustelua tarpeettomana vouhotuksena

Yle esitti merkillisen kysymyksen Halla-aholle: ”Miltä tuntuu, kun jäitte pienten puolelle?”

PS-kansanedustajat Ronkainen ja Immonen: Ylen Isis-uutisointi räikeää mielipidemuokkausta

Rasistiksi ja natsipelleksi nimittäminen oli rikos – käräjäoikeus tuomitsi Ylen faktantarkistajan sakkoihin kaupunginvaltuutettu Junes Lokan kunnian loukkaamisesta

Perussuomalaiset valmiita leikkaamaan Ylen jättibudjettia: ”Suomalaisten hyvinvoinnin kannalta toissijainen rahareikä”

Tasapuolisuus taustalla – ruotsidemokraatit ja kokoomus vaativat Ruotsin yleisradiota tiukempaan kontrolliin
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.