Yleisradion Perjantai-keskusteluohjelmassa aiheena oli kansallismielisyys, ja vieraana nähtiin perussuomalaisten europarlamentaarikko Laura Huhtasaari. Kuten arvata saattoi, keskustelu luisui sivuraiteille, kun ohjelman juontaja ryhtyi yllättäen kyselemään Huhtasaaren vointia ja tenttaamaan Raamatun tekstien merkitystä.

Juontaja Sean Ricks kysyi, mitä Laura Huhtasaari ajattelee näkemyksestä, jossa kansallisuus sidotaan geeniperimään.

– Jos ajatellaan, että ei ole suomalaista kansaa, niin silloin tietenkään kukaan ei voi olla suomalainen. Kuitenkin on olemassa suomalainen kansa, samalla tavalla kuin on olemassa esimerkiksi Japanin kansa ja vaikka juutalaiset. Silloin samalla on myös tiettyjä asioita ja kriteerejä, jotka määrittelevät kansan ja kansakunnan, Huhtasaari vastasi.

Hän jatkoi, ettei kuitenkaan ole yksiselitteistä ja aukotonta määritelmää sille, onko joku suomalainen vai ei.

– Esimerkiksi geeniperimä ei ole ainoa määrittelevä tekijä. Mutta, jos minä itse vaikka menisin Japaniin ja sanoisin olevani japanilainen, niin kyllä siellä moni olisi kummissaan.

”Uskot sä, että näin tapahtui?”

Vaikka aiheena piti olla kansallismielisyys, juontaja Ricks ryhtyi yllättäen kuulustelemaan Huhtasaarta Raamatun sisällöstä.

Ricks väitti myös pokkana Huhtasaarelle, että tämä suhtautuisi kriittisesti tieteelliseen tietoon.

– Uskot sä, et näin tapahtui? Ricks tivasi viitaten Raamatun tarinaan Baabelin tornista.

– Uskon Raamattuun, mutta samalla se on toki hyvin kuvainnollinen ja historiallinen, kertomuksiin perustuva kirja. En ihan osaa sanoa, pystynkö siis tulkitsemaan Raamattua täydellisesti, Huhtasaari vastasi.

Yllättäen Ricks halusi tietää, mitä Huhtasaari ajattelee siitä, että uusimpien tietojen mukaan ihmisen alkukoti on paikannettu Botswanasta.

– Otan mielelläni aina uutta tietoa vastaan. Ainahan tiede on ihmisen tekemää, joten ihmiset sitä myös muuttavat kun tulee uutta tietoa, Huhtasaari vastasi.

”Miten sä Laura jakselet siellä EU:ssa?”

Keskustelu luisui taas sivuraiteelle, kun Ricks ryhtyi kyselemään miten Huhtasaari kykenee tulemaan toimeen muiden euroedustajien kanssa ja puhumaan heidän kanssaan englantia Euroopan parlamentissa.

– Mä haluan tietää Laura, kuinka sä jakselet siellä, Ricks heitti.

Kysymys nauratti Huhtasaarta. Hän huomautti juontajalle, että on ollut aiemmin vaihto-oppilaana Yhdysvalloissa, jossa myös suoritti paikallisen ylioppilastutkinnon.

– Yhdysvalloissakin puhuin joka päivä englantia, oikein hyvin siis jakselen myös EU:ssa. Minähän kuulun EU-kriittiseen ryhmään. Meitä on siellä 73 meppiä. Eri maiden kansalaisissa on erilaisia persoonia. Minun mielestäni se on rikkautta ja se on ihan kiva juttu.

– Etkö sä ole kuullut, että etninen profilointi on väärin? juontaja yritti.

– Miksi se on väärin, onko se väärin jos huomaa eroja? Huhtasaari vastasi.

Nationalistiset tunteet ovat rikkaus

Huhtasaari kuitenkin totesi, että kansallismielisyys, nationalismi ei ole aatteena vaarallinen.

– Imperialismi, natsismi ja kommunismi sen sijaan ovat vaarallisia.

– Itse asiassa nationalistiset tunteet ovat rikkaus ihmiselle. Se tarkoittaa, että olet kiintynyt omaan paikkaasi ja haluat saavuttaa oikeudellisen, taloudellisen ja hallinnollisen itsemääräämisoikeuden. Ne ovat ihmisille luonnollisia oikeuksia siinä ryhmässä, mihin he kokevat kuuluvansa.

Soihtukulkue hiertää Ylen juontajaa

Juontaja Ricks otti puheeksi itsenäisyyspäivän 612-soihtukulkueen.

– Sä mainitsit natsismin. Mitä sä ajattelet siitä, että kulkueessa on ihmisiä, jotka ovat avoimesti natseja? Eiks se oo niinku nimenomaan kansallismielisyyden vastakohta? Ricks heitti.

Huhtasaari sanoi, ettei suomalaiseen kansallismielisyyteen eikä 612-soihtukulkueeseen kuulu natsismi.

– Mut voisitsä kulkea ikinä kulkueessa, jossa on mukana avoimesti natseja? Ricks kysyi.

Huhtasaari vastasi, ettei kukaan voi etukäteen tietää, ketä kaikkia on mukana avoimessa yleisötapahtumassa.

– Voihan sinne mukaan tulla myös kommunisteja. Meillä on jopa eduskunnassa lainsäätäjänä vasemmistoliiton riveissä kommunisti, Huhtasaari sanoi.

EU haluaa avoimia rajoja

Huhtasaari on aiemmin todennut, että EU:sta ollaan rakentamassa ”uutta Neuvostoliittoa”. Ricks kysyi, onko vertaus liioittelua.

Huhtasaari vastasi, että EU on suurvaltaprojekti, joka haluaa lakkauttaa kansallisvaltiot.

– EU haluaa avoimia rajoja. Jokaisen kriisin avulla, olipa kyse sitten maahanmuutosta, eurosta tai ilmastosta, niin lopputulos on aina se, että toimivaltaa pitää siirtää keskusvallan alle. EU myös pyrkii rajoittamaan sananvapautta, Huhtasaari sanoi.

Hän sanoi myös ajattelevansa kansallisvaltiota ylisukupolvisena asiana

– Omat isovanhempani ovat puolustaneet vapaata maata ja suomalaisten itsemääräämisoikeutta, myös omat vanhempani ovat olleet tekemässä töitä ja tuoneet tänne vaurautta. Nyt saan itse nauttia siitä, että Suomessa on hyvä olla: tämä on tasa-arvoinen yhteiskunta, jossa naisilla on hyvä olla. Meidän pitää puolustaa Suomea ja suomalaisuutta. On surullista, että EU ei kunnioita kansallisvaltioita.

SUOMEN UUTISET