Ruotsidemokraattien vahva asema ammattiyhdistysliikkeen jäsenten keskuudessa on tekemässä välttämättömyydestä hyveen. Mennyt vappu sai puolueen johdon viimeistään kaavailemaan ruotsidemokraateille tuntuvasti suurempaa näkyvyyttä perinteisissä työväenliikkeen tapahtumissa.

Ensimmäinen toukokuuta tuli ja meni, mutta sosialidemokraattinen pääministeri Stefan Löfven vaikeni vapun puheisiin tavallisesti kuuluvasta taistelevan työväenliikkeen retoriikasta. ”Odotettua”, sanoo ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson SVT:n haastattelussa.

– Löfven puhui paljon yhtenäisyydestä ja mielestäni meneillään oleva kriisi kertoo juuri yhteisyyden ja yhtenäisyyden tarpeesta. Aiemmin puhuttiin paljon eriarvoisuudesta, vahvat erimielisyydet leimasivat poliittista keskustelua ja nyt yhtäkkiä kaikki on toisin, Åkesson pohtii.

– Olisin tyytyväinen, jos jotain siitä jäisi osaksi tulevaisuutta.

Huomautetaan vain asiasta

Åkesson uskoo ”linnarauhan” jatkuvan niin kauan kujin valitsijat ja kansalaiset niin haluavat ja sitä odottavat. Hän on pääministerin kanssa samoilla linjoilla siitä, että kriisi ei ole ohi tuossa tuokiossa.

– Joudumme elämään tämän kanssa yli kesän, Åkesson arvelee.

– Meillä ei ole mitään syytä riekkua yli sen, mitä pidämme kohtuullisena. Jos hallitus tekee mielestämme oikeita asioita, kannatamme niitä ja jos se tekee huonoja valintoja, niin kritisoimme niitä.

”Olemme osa modernia työväenliikettä”

Viime aikoina mielipidemittauksia ovat hallinneet päähallituspuolue demarien nousu ja ruotsidemokraattien alamäki. Se ei Åkessonia erityisemmin huoleta.

– Olisin enemmänkin huolissani, jos näin ei olisi käynyt. Valtaa pitävä puolue yleensä hyötyy kriisistä, ainakin lyhyellä tähtäyksellä.

Tulevaisuudessa Åkesson näkee SVT:n mukaan mahdollisena sen, että ruotsidemokraatit ottavat demareista mittaa turuilla ja toreilla työväen suurena juhlapäivänä, vappuna.

– Tästä on keskusteltu puolueessa vuosia, eikä vähiten puoluejohdossa. Meillä on valtavan suuri kannatus ammattiyhdistysliikkeessä, joten olisi luontevaa näkyä enemmänkin vappujuhlallisuuksissa.

– Suuri osa äänestäjistämmehän on palkansaajia, tavallista väkeä.

SUOMEN UUTISET