Hallitusvastuu koronakriisin aikana on nostanut sosialidemokraattien gallupkannatusta Ruotsissakin. Nyt demareiden suunta on jo laskeva, vaikka GP/Sifon luvut näyttävät puoluelle edelleen 30 prosentin kannatusta. Jos koronakuolemat maassa jatkuvat, hallituspuolueet ovat lähikuukausina vaikeuksissa.

Sosialidemokraattien kannatus on laskenut toukokuusta lähes kaksi prosenttiyksikköä, vaikka kaula kokoomukseen ja ruotsidemokraatteihin on edelleen 10 prosenttiyksikköä. Ruotsidemokraattien kannatus on nyt kuitenkin suurempi kuin edellisissä valtiopäivävaaleissa, maltillinen kokoomus on vaaleista himpun jälkijunassa.

Koronastrategia puhuttaa

Koronaan kuollaan Ruotsissa edelleen joukottain ja tautiin on menehtynyt jo yli 5 000 kansalaista. Keskustelu hallituksen valitsemasta koronastrategista käy kuumana ja turhautuminen alkaa näkyä äänestäjien valinnoissa.

– Hallituksen asema käy hankalaksi tulevina kuukausina, jos koronakuolemia on edelleen paljon, sanoo valtiotieteen professori Jonas Hinnfors Göteborgin yliopistosta.

– Kriitiikki hallituksen hitaita toimia vastaan kasvaa, vaikka puolueet olivat maan linjauksista aikanaan yhtä mieltä.

Vihreät putoaisivat valtiopäiviltä

Vaikka ympäristöpuolue vihreät paistattelee hallitusvastuussa, se ei näy nosteena puolueen suosiossa. Vihreiden kannatukseksi mitattiin kesäkuussa 3,5 prosenttia, eli puolue jäisi nyt alle valtiopävien äänikynnyksen.

Sifon tutkimuspäällikkö Toivo Sjörén analysoi tilannetta siten, että vihreät on kadottanut porvarilliset äänestäjänsä ja puolueen niukat kannattajat löytyvät enää vasemmistosta.

SUOMEN UUTISET