Ruotsidemokraatteja syrjitään avoimesti ammattiliittojen keskusjärjestö LO:n päätöksenteossa, toteaa Expressen pääkirjoituksessaan. Touhu ei mene ihan demokratian pelisääntöjen mukaisesti, sillä jo vuonna 2018 demareiden ja ruotsidemokraattien kannatus oli keskusjärjestössä samalla tasolla.

LO:n uusi puheenjohtaja Susanna Gideonsson on taustaltaan vähittäiskaupan ammattiliiton puheenjohtaja. Hänet valittiin keskusjärjestön johtoon kesäkuun puolivälissä. Gideonsson sanoo olevansa tietämätön syistä, miksi yhä useampi keskusjärjestön 1,4 miljoonasta jäsenestä siirtyy ruotsidemokraattien kannattajaksi.

Yksinkertaisin vastaus olisi tietenkin maahanmuutto. Erityisesti liiton miesjäsenet eivät ymmärrä siihen liittyviä talous- tai kulttuuriselityksiä. Maahanmuuttoon suhtautuu Ruotsissa skeptisesti tosin moni muukin, sillä ruotsidemokraatit on maan suosituin puolue kaikkien miesäänestäjien keskuudessa.

Ruotsidemokraatteja syrjitään

Vielä kymmenisen vuotta sitten kaksi kolmasosaa LO:n jäsenistä äänesti sosialidemokraatteja. Vuoden 2018 vaalien aikaan enää kolmannes LO:n jäsenistä antoi äänensä sosialidemokraateille ja kolmannes ruotsidemokraateille. Tästä huolimatta LO rahoittaa demaripuoluetta edelleen miljoonilla vuosittain ja keskusjärjestöllä on kiinteä edustus puolueen johtoelimissä.

Ruotsidemokraatit ovat keskusliitossa sen sijaan paarialuokkaa. Poliittisesti aktiivisilla ei ole pääsyä luottamustoimiin. Puheenjohtaja Gideonsson oli vielä keväällä itse mukana estämässä ruotsidemokraattisen poliitikon valinnan ammattiosaston johtoon skånelaisessa ruokakaupassa.

Keskusjärjestö tuhoaa itsensä

LO:n juristien mukaan ruotsidemokraatit eivät edusta keskusjärjestön perusnäkemyksiä ja se on peruste syrjinnälle. Toisaalta kuulostaisi melkoisen loogiselta, että keskusjärjestö edustaisi myös jäsenistönsä arvoja.

”Jäsenten syrjiminen mielipiteiden tai poliittisen sitoutumisen takia on häpeällistä”, julistaa Expressen, eräs Ruotsin valtamedioista.

Miten käy keskusjärjestön, joka hyljeksii yhä kasvavaa työntekijöiden joukkoa? Kamppailua LO:n jäsenten sieluista eri voiteta vilunkipelillä. ”Pohtikaa tilannetta, muuttakaa strategiaanne ja lopettakaa riitely yksittäisten jäsenten kanssa”, Expressen evästää mahtavaa keskusjärjestöä.

SUOMEN UUTISET