Naisten ja miesten poliittiset käsitykset kulkevat eri suuntiin Ruotsissa ja erityisen selvästi tämä näkyy nuorison mielipiteissä. Ruotsidemokraatit on suosituin puolue 18-29 -vuotiaiden miesten keskuudessa. Samanikäisten naisten mieleisin valinta on vasemmistopuolue. SVT kävi selvittelemässä nuorten poliittisia kantoja ruohonjuuritasolla.

Sjölinin lukio Tukholmassa järjesti poliittisille nuorisojärjestöille mahdollisuuden tulla pääkallonpaikalle tapaamaan uunituoretta vaalikarjaa. Keskustelun laineet kävivät erityisen korkealla, kun äänessä olivat ruotsidemokraatit ja keskustapuolue. Tasa-arvon ja feminismin käsitteet olivat useimmiten esillä, kun nuoret itse pohtivat eroja ikäistensä sympatioissa.

– Nuoria miehiä kiinnostaa EU, maahanmuutto ja rikollisuus. Nuoret naiset kyselevät puolestaan tasa-arvosta, ympäristöstä ja ilmastosta. Ero on todella suuri, pohjustaa ruotsidemokraattisten nuorten Johanna Strömstedt.

Feminismi puhuttaa nuorisoa

– Pojat pelkäävät feminismi-sanaa, koska se yhdistetään miesvihaan, joka todellakaan ei pidä paikkaansa. Pojat kallistuvat oikeistopuolueisiin päin, koska niissä piireissä tuota sanaa ei käytetä, pohtii Sjölinin lukion oppilas Sofia Lannerfors.

– Puolustamme sukupuolten välistä tasa-arvoa ja se on media, joka on levittänyt meistä naisvihamielistä kuvaa, kuittaa tiukasti ruotsidemokraattisten nuorten edustaja Ludvig Eriksson.

– Puolueemme päättävissä elimissä on naisenemmistö, joten on luontevaa, että että puolueemme vetää puoleensa enemmän naisia kuin miehiä, pohtii keskustanuorten Adrian Romignollo.

Ympäri käydään yhteen tullaan

Lukiokeskustelun vetää yhteen valtiotieteilijä Jenny Madestam Södertornin korkeakoulusta.

– Kyse on hieman kahtalaisesta ilmiöstä, sillä nuoriso on yhtäältä lähestynyt toisiaan kysymyksissä, jotka koskevat tasa-arvoa ja panostuksia hyvinvointiyhteiskuntaan. Toisaalta taas mielipiteet eroavat, kun puhutaan vaikkapa maahanmuutosta tai kuuden tunnin työpäivästä.

SVT/Novuksen helmikuun mielipidemittauksessa ruotsidemokraatteja pitää parhaimpana vaihtoehtona 28,6 prosenttia 18-29 -vuotiaista miehistä. Samanikäisistä naisista 23,9 prosenttia sympatiseeraa puolestaan vasemmistopuoluetta. Ruotsidemokraatit oli helmikuussa Ruotsin kaikenikäisten suurin puolue 23,9 prosentin kannatuksella. Sosiaalidemokraattinen puolue jäi hopealle 0,7 prosenttiyksikön marginaalilla. Ruotsidemokraatit on toiseksi suosituin puolue kaikkien äänestysikäisten ruotsalaisten naisten keskuudessa.

SUOMEN UUTISET