

Ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson: Haluan oikeus- ja maahanmuuttoministeriksi
Ruotsidemokraattien johto on parhaillaan koolla sunnuntaihin asti päivittämässä puolueen poliittisia linjauksia. Kokouksen alla puheenjohtaja Jimmie Åkesson kertoi Expressenille ajatuksiaan puolueen tilasta ja omasta tulevaisuudestaan. Åkesson on johtanut puoluetta vuodesta 2005.
Ruotsidemokraattien odotetaan Expressenin mukaan tekevän uusia linjauksia muun muassa suhteessaan aborttiin ja sukupuolineutraaliin avioliittoon.
Ruotsin suurimmaksi mitattu puolue joutuu miettimään kasvavan kannatuspaineen alla aiempia, tiukkoja kannanottojaan ja mahdollisesti ruuvaamaan niitä vapaamielisempään suuntaan.
Hallitussopimus mahdollinen
Ruotsidemokraattien halu hallitusvaltaan on noteerattu, mutta Åkesson hillitsee innokkaimpia.
– Meno hallitukseen on todennäköisempää kuin muutama vuosi sitten, mutta ei kuitenkaan kovin todennäköistä, sillä muut puolueet saattavat edelleenkin harata vastaan. Enkä ole varma siitäkään, onko se meille kaikkein tärkeintä, Åkesson miettii.
– Hallituksessa istuessa valtaa on tietysti enemmän, kuin jos on jäänyt ulkopuolelle. Mutta hallituksen politiikkaan voi vaikuttaa vahvasti myös ulkopuolelta.
Åkesson tarkoittanee tässä yhteydessä sitä, että ruotsidemokraatit voivat tehdä johtavan hallituspuolueen kanssa sopimuksen yhteistyöstä valtiopäivillä, menemättä kuitenkaan mukaan itse hallitukseen.
Keskeisten asioiden ministeri
Åkessonilta tiedusteltiin haastattelussa myös mieluisimmasta ministerinpostista, jos ovet hallitukseen aikanaan avautuvat.
– Oikeusministeri kuulostaa hyvältä, siinä pystyy vahvasti vaikuttamaan meille keskeisiin kysymyksiin. Oikeus- ja maahanmuuttoministeri samassa paketissa, semmoinen sen pitäisi olla, hän linjaa.
Jimmie Åkesson on johtanut puoluettaan vuodesta 2005 ja aikoo tehdä niin vielä ainakin kaksi seuraavaa vuotta. Vaikka seuraajastakin on ollut puhetta, Åkesson ei ole väistymässä mihinkään ennen vaaleja.
– Puoluejohtaja on aina vain niin hyvä kuin viimeisin vaalitulos ja mielestäni menemme hyvään suuntaan, Åkesson kuittaa.
Tiukat ehdot kansalaisuudelle
Ruotsidemokraattien puoluejohto haluaa yhtenä tavoitteistaan tiukentaa ehtoja Ruotsin kansalaisuuden myöntämiselle.
– Mielestämme kansalaisuuden voisi saada vasta täällä 10 vuotta asuttuaan. Vuosia tärkeämpää on kuitenkin se, miten vietät aikasi. Opetteletko maan kielen, tuletko toimeen omillasi ja ymmärrätkö miten ruotsalainen yhteiskunta toimii. On ihmisiä, jotka ovat asuneet täällä vuosikymmeniä osaamatta sanaakaan maan kieltä, yksinkertaisesti sanottuna. Se on kohtuutonta.
Åkessonilta kysyttiin myös sitä, miten kansalaisuuden haluava voisi osoittaa kunnioittavansa ja ymmärtävänsä ruotsalaista yhteiskuntaa.
– Se onkin vaikeata, hän myöntää.
– On toki olemassa kielitestejä, yhteiskunnallista ja historiallista osaamista voi testata. Myös ihmisten arvomaailmaa voidaan mitata, mutta en ole varma haluaisinko mennä niin pitkälle.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Näin Jimmie Åkessonista tulee pääministeri – opposition yhteistyö tiivistyy Ruotsissa

Ruotsidemokraatit nyt suurin puolue – sosiaalidemokraattien hegemonia päättyi Ruotsissa

Valtamedian vaalivaikuttaminen osoittautui valepropagandaksi – Göteborgin autopalot eivät olleet ruotsidemokraattien sytyttämiä

Ruotsidemokraattien gallupmenestys ei ole sattumaa – Tutkimus: puolueen teemat herättävät luottamusta lähes kaikilla politiikan osa-alueilla

”Eikö Suomelle muka riitä ilmastojohtajuus ja EU:n mallioppilaan rooli – pitääkö meidän alkaa leikkiä vielä humanitaarista supervaltaa?”

Kansa haluaa panna pisteen ruotsidemokraattien syrjinnälle

Ruotsin kokoomus pyytää jo anteeksi maahanmuuttokriittisten vaientamista

Ruotsidemokraatit: Verorahoin maksetut palvelut on tarkoitettu vain omille kansalaisille

Pulinat pois: Ruotsidemokraatit nyt suurin puolue myös Ruotsin yleisradion mittauksessa
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Luonnonsuojelijat vastaan ilmakehäkiihkoilijat

Seksuaalista väkivaltaa Saksassa torjuvat uimahallijulisteet saavat kritiikkiä – kuvissa ahdistelijoiksi esitetään valkoisia naisia ja miehiä
Kahdeksan alaikäistä tyttöä on joutunut seksuaalisen ahdistelun kohteeksi Saksan Gelnhausenin ulkouimalassa. Epäiltyinä on neljä syyrialaista miestä. Tapaus on herättänyt laajaa keskustelua Saksan uimahallien turvallisuudesta. Samalla Kölnin kaupungin uimahalleihin asennetut seksuaalisesta väkivallasta varoittavat julisteet ovat joutuneet arvostelun kohteeksi, sillä niiden katsotaan esittävän ahdistelijoina sellaisia ryhmiä, jotka tilastojen mukaan syyllistyvät näihin tekoihin kaikkein harvimmin.

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Teemu Keskisarja: Seuraavalla hallituskaudella osa Yle-verosta pitää ohjata riippumattomille ja puolueettomille medioille
Perussuomalaisten 1. varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja esittää Yleisradion kutistamista siten, että seuraavalla hallituskaudella osa Yle-verosta ohjattaisiinkin riippumattomille ja puolueettomille medioille. - Yle-veron maksajat jatkossa valitkoot itse rahoituskohteita omissa veroilmoituksissaan, Keskisarja linjaa.

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Iranilaisjohtaja käynnisti varainkeruun Trumpin ja Netanjahun salamurhaa varten: ”Tätä tehdään Euroopassa 10–20 miljoonalla dollarilla”
Kovan linjan iranilainen islamistijohtaja Abdolmajid Kharaghaani on ilmoittanut sosiaalisessa mediassa varainkeruukampanjasta Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ja Israelin pääministerin Benjamin Netanjahun tappamiseksi. Myös Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n pääjohtaja Rafael Grossin pää on pölkyllä - hänelle vaaditaan teloitusta Iranin valtionmediassa.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.
Uusimmat

Ansiotuloverotuksen vähennykset tasaavat tulonjakoa Suomessa

Perussuomalaisten kannattajat erottuvat kaikkein menokriittisimpinä
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää