Ruotsidemokraattien johto on parhaillaan koolla sunnuntaihin asti päivittämässä puolueen poliittisia linjauksia. Kokouksen alla puheenjohtaja Jimmie Åkesson kertoi Expressenille ajatuksiaan puolueen tilasta ja omasta tulevaisuudestaan. Åkesson on johtanut puoluetta vuodesta 2005.

Ruotsidemokraattien odotetaan Expressenin mukaan tekevän uusia linjauksia muun muassa suhteessaan aborttiin ja sukupuolineutraaliin avioliittoon.

Ruotsin suurimmaksi mitattu puolue joutuu miettimään kasvavan kannatuspaineen alla aiempia, tiukkoja kannanottojaan ja mahdollisesti ruuvaamaan niitä vapaamielisempään suuntaan.

Hallitussopimus mahdollinen

Ruotsidemokraattien halu hallitusvaltaan on noteerattu, mutta Åkesson hillitsee innokkaimpia.

– Meno hallitukseen on todennäköisempää kuin muutama vuosi sitten, mutta ei kuitenkaan kovin todennäköistä, sillä muut puolueet saattavat edelleenkin harata vastaan. Enkä ole varma siitäkään, onko se meille kaikkein tärkeintä, Åkesson miettii.

– Hallituksessa istuessa valtaa on tietysti enemmän, kuin jos on jäänyt ulkopuolelle. Mutta hallituksen politiikkaan voi vaikuttaa vahvasti myös ulkopuolelta.

Åkesson tarkoittanee tässä yhteydessä sitä, että ruotsidemokraatit voivat tehdä johtavan hallituspuolueen kanssa sopimuksen yhteistyöstä valtiopäivillä, menemättä kuitenkaan mukaan itse hallitukseen.

Keskeisten asioiden ministeri

Åkessonilta tiedusteltiin haastattelussa myös mieluisimmasta ministerinpostista, jos ovet hallitukseen aikanaan avautuvat.

– Oikeusministeri kuulostaa hyvältä, siinä pystyy vahvasti vaikuttamaan meille keskeisiin kysymyksiin. Oikeus- ja maahanmuuttoministeri samassa paketissa, semmoinen sen pitäisi olla, hän linjaa.

Jimmie Åkesson on johtanut puoluettaan vuodesta 2005 ja aikoo tehdä niin vielä ainakin kaksi seuraavaa vuotta. Vaikka seuraajastakin on ollut puhetta, Åkesson ei ole väistymässä mihinkään ennen vaaleja.

– Puoluejohtaja on aina vain niin hyvä kuin viimeisin vaalitulos ja mielestäni menemme hyvään suuntaan, Åkesson kuittaa.

Tiukat ehdot kansalaisuudelle

Ruotsidemokraattien puoluejohto haluaa yhtenä tavoitteistaan tiukentaa ehtoja Ruotsin kansalaisuuden myöntämiselle.

– Mielestämme kansalaisuuden voisi saada vasta täällä 10 vuotta asuttuaan. Vuosia tärkeämpää on kuitenkin se, miten vietät aikasi. Opetteletko maan kielen, tuletko toimeen omillasi ja ymmärrätkö miten ruotsalainen yhteiskunta toimii. On ihmisiä, jotka ovat asuneet täällä vuosikymmeniä osaamatta sanaakaan maan kieltä, yksinkertaisesti sanottuna. Se on kohtuutonta.

Åkessonilta kysyttiin myös sitä, miten kansalaisuuden haluava voisi osoittaa kunnioittavansa ja ymmärtävänsä ruotsalaista yhteiskuntaa.

– Se onkin vaikeata, hän myöntää.

– On toki olemassa kielitestejä, yhteiskunnallista ja historiallista osaamista voi testata. Myös ihmisten arvomaailmaa voidaan mitata, mutta en ole varma haluaisinko mennä niin pitkälle.

SUOMEN UUTISET