Uskontoihin kuuluvat säännöt, tavat ja tottumukset tuottavat jatkuvasti yllätyksiä monikulttuurisessa ympäristössä. Trelleborgissa ruotsidemokraatit haluavat samat säännöt kaikille: jos haluat kunnan palvelukseen, sinun on toimittava maan tavalla.

Oppositiossa olevan ruotsidemokraattien valtuustoryhmän aloitteessa todetaan selkeästi: ”Häntä, joka uskonnollisista tai omaan kulttuuriinsa liittyvistä syistä kieltäytyy tervehtimästä vastakkaista sukupuolta perinteisellä kädenpuristuksella, ei oteta kunnan palvelukseen.”

Voimaa yhteistyöstä

Kokoomuslainen kunnallisneuvos Mikael Rubin on ruotsidemokraattien kanssa samoilla linjoilla, vaikka hän ei tiedäkään käsillä olevan ongelman laajuutta.

– Ehdotuksella lähetämme vahvan viestin siitä, että me täällä kunnioitamme kaikkia tasapuolisesti, neuvos tiivistää.

Vastaavat ideat ovat aiemmissa yrityksissä vetäneet vesiperän, koska virkamieskunnan käsityksen mukaan ne ovat vastoin perustuslaillista uskonnonvapauden suojaa. Nyt kokoomus ja ruotsidemokraatit ovat kuitenkin käsi kädessä aloitteen takana, joten se tulee valtuuston käsiteltäväksi.

– Ehdotus menee läpi, Rubin toteaa varmasti.

Ennakkotapaus olemassa

Ruotsin työtuomioistuin on jo ehtinyt käsitellä vastaavaa kättelykiistaa. Vuonna 2018 tehdyn päätöksen mukaan nainen, joka kieltäytyi kättelemästä miespuolista kollegaansa, joutui työtä hakiessaan syrjinnän kohteeksi.

Nainen haki tulkin paikkaa, mutta ei päässyt mukaan valintaprosessiin. Nainen ilmoitti, että miesten kättely on hänen islamin tulkintansa mukaan syntiä.

SUOMEN UUTISET