Ruotsidemokraatit teki poliittista historiaa noustessaan gallupmittauksessa sosiaalidemokraattien ohi Ruotsin suurimmaksi puolueeksi. Aftonbladetin mittauksessa ruotsidemokraatteja kannattaa 24 prosenttia äänioikeutetuista ja demareita enää runsaat 22 prosenttia.

Puheenjohtaja Jimmie Åkesson ottaa ruotsidemokraattien lukemat rauhallisesti, valtiomiehen ottein.

– Olemme kaiken syksyä lähestyneet sosiaalidemokraatteja, joten ykköstila ei ollut yllätys, sanoo Åkesson.

Hän perustelee menestystä sillä, että puolue on puhunut kansalaisten arjesta, siitä mistä muut vaikenevat.

– Kaikki nämä vuodet olemme pauhanneet jengirikollisuudesta, kasvavasta turvattomudesta ja vastuuttomasta maahanmuuttopolitiikasta. Yhä useammat kohtaavat nämä ongelmat arjessaan ja me puhumme siitä. Siksi ruotsidemokraatit on uskottava vaihtoehto, Åkesson summaa.

Demareiden hegemonia päättyi

Åkesson näkee Ruotsin poliittisen tilanteen niin, että sosiaalidemokraattien satavuotinen hegemonia eli poliittinen ylivalta on nyt päättynyt.

– Kokoomus luuli haastavansa demarit mutta me teimme sen, tämä on tervetullut käänne Ruotsin poliittisessa elämässä, Åkesson iloitsee.

Sosiaalidemokraattien johtamaa hallituspuoluekoalititiota, johon kuuluu myös ympäristöpuolue (4, % kannatus), kannattaa enää 28 prosenttia äänestäjistä. Hallituksen tukipuolueiden keskustapuolueen (7,7 % kannatus) ja liberaalien (3,9 % kannatus) tuella hallituksella on takanaan enää 38,6 prosentin gallupkannatus.

Oppositio jyrää. Ruotsidemokraattien (24 % kannatus), kokoomus (18 %), kristillisdemokraatit (7,6 %) ja vasemmistopuolue (9,8 %) keräävät yhteensä 59,2 prosentin gallupkannatuksen.

Tutkimuksen teki Aftonbladetille Demoskop. Se tehtiin 4.-13. marraskuuta ja tulos perustuu 2048 haastatteluun.


Korjaus 18.11.2018 klo 11:45: Uutisessa kerrottiin aiemmin, että ”Sosiaalidemokraattien johtamia hallituspuolueita kannattaa vielä 49,4 prosenttia äänestäjistä”. Tämä ei pidä paikkaansa, hallituspuolueita ovat ainoastaan sosiaalidemokraatit (22,2 % kannatus) ja ympäristöpuolue (4,8 % kannatus) yhteensä 28 prosentin kannatuksella. Hallituksen tukipuolueina toimivat keskustapuolue (7,7 % kannatus) ja liberaalit (3,9 % kannatus).

SUOMEN UUTISET