

SU
Ruotsidemokraatit nyt suurin puolue – sosiaalidemokraattien hegemonia päättyi Ruotsissa
Ruotsidemokraatit teki poliittista historiaa noustessaan gallupmittauksessa sosiaalidemokraattien ohi Ruotsin suurimmaksi puolueeksi. Aftonbladetin mittauksessa ruotsidemokraatteja kannattaa 24 prosenttia äänioikeutetuista ja demareita enää runsaat 22 prosenttia.
Puheenjohtaja Jimmie Åkesson ottaa ruotsidemokraattien lukemat rauhallisesti, valtiomiehen ottein.
– Olemme kaiken syksyä lähestyneet sosiaalidemokraatteja, joten ykköstila ei ollut yllätys, sanoo Åkesson.
Hän perustelee menestystä sillä, että puolue on puhunut kansalaisten arjesta, siitä mistä muut vaikenevat.
– Kaikki nämä vuodet olemme pauhanneet jengirikollisuudesta, kasvavasta turvattomudesta ja vastuuttomasta maahanmuuttopolitiikasta. Yhä useammat kohtaavat nämä ongelmat arjessaan ja me puhumme siitä. Siksi ruotsidemokraatit on uskottava vaihtoehto, Åkesson summaa.
Demareiden hegemonia päättyi
Åkesson näkee Ruotsin poliittisen tilanteen niin, että sosiaalidemokraattien satavuotinen hegemonia eli poliittinen ylivalta on nyt päättynyt.
– Kokoomus luuli haastavansa demarit mutta me teimme sen, tämä on tervetullut käänne Ruotsin poliittisessa elämässä, Åkesson iloitsee.
Sosiaalidemokraattien johtamaa hallituspuoluekoalititiota, johon kuuluu myös ympäristöpuolue (4, % kannatus), kannattaa enää 28 prosenttia äänestäjistä. Hallituksen tukipuolueiden keskustapuolueen (7,7 % kannatus) ja liberaalien (3,9 % kannatus) tuella hallituksella on takanaan enää 38,6 prosentin gallupkannatus.
Oppositio jyrää. Ruotsidemokraattien (24 % kannatus), kokoomus (18 %), kristillisdemokraatit (7,6 %) ja vasemmistopuolue (9,8 %) keräävät yhteensä 59,2 prosentin gallupkannatuksen.
Tutkimuksen teki Aftonbladetille Demoskop. Se tehtiin 4.-13. marraskuuta ja tulos perustuu 2048 haastatteluun.
Korjaus 18.11.2018 klo 11:45: Uutisessa kerrottiin aiemmin, että ”Sosiaalidemokraattien johtamia hallituspuolueita kannattaa vielä 49,4 prosenttia äänestäjistä”. Tämä ei pidä paikkaansa, hallituspuolueita ovat ainoastaan sosiaalidemokraatit (22,2 % kannatus) ja ympäristöpuolue (4,8 % kannatus) yhteensä 28 prosentin kannatuksella. Hallituksen tukipuolueina toimivat keskustapuolue (7,7 % kannatus) ja liberaalit (3,9 % kannatus).
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- suosituin puolue Jengirikollisuus Jimmie Åkesson Ruotsidemokraatit Ruotsi kannatus SDP Kokoomus maahanmuutto
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Uskonto ei suo erivapautta – kunnassa vieraita tervehditään kättelemällä

Näin Jimmie Åkessonista tulee pääministeri – opposition yhteistyö tiivistyy Ruotsissa

Valtamedian vaalivaikuttaminen osoittautui valepropagandaksi – Göteborgin autopalot eivät olleet ruotsidemokraattien sytyttämiä

Ruotsidemokraattien gallupmenestys ei ole sattumaa – Tutkimus: puolueen teemat herättävät luottamusta lähes kaikilla politiikan osa-alueilla

Demarit paniikissa, ruotsidemokraatit nousemassa maan suurimmaksi puolueeksi

Kansa haluaa panna pisteen ruotsidemokraattien syrjinnälle

Ruotsin kokoomus pyytää jo anteeksi maahanmuuttokriittisten vaientamista

Halla-aho: Muut puolueet haluavat toistaa kaikki Ruotsin virheet

Ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson: Haluan oikeus- ja maahanmuuttoministeriksi
Viikon suosituimmat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.