Ruotsidemokraatit ovat kolmen kärkijoukossa lähes jokaisessa kansalaisten luottamusta mittaavassa teemassa. Erityisen paljon puolueeseen luotetaan eläkkeisiin, lakiin ja järjestykseen sekä maahanmuuttoon liittyvissä asioissa. Ruotsidemokraatit ovat kolmen keulilla myös niissä kysymyksissä, jotka liittyvät työllisyyteen, verotukseen, valtiontalouteen, ympäristöön ja ilmastoon, sairaanhoitoon sekä vanhuspalveluihin. Mielipidemittauksen suoritti Novus-tutkimuslaitos. Asiasta uutisoi Ruotsin yleisradioyhtiö SVT.

Ruotsidemokraattien teemat saavat laajaa kannatusta. Puolue ylsi top3:een yhdeksässä kategoriassa kymmenestä. Muutos viiden vuoden takaiseen mittaukseen on huomattava. Tuolloin ruotsidemokraatit ylsivät top3:een vain neljässä kategoriassa.

Luottamus teemoihin näkyy selvästi myös puolueen kannatuksessa. Viimeisimmässä syyskuun mittauksessa ruotsidemokraatit oli jo maan toiseksi suurin puolue ja hengitti aivan sosiaalidemokraattien niskaan 21,4 prosentin kannatuksella.

Puolue on tullut jäädäkseen

Puolueen perustajiin kuuluva valtiopäiväedustaja Henrik Vinge on nähnyt muutoksen aitiopaikalta ja hänellä on selkeä käsitys sen syistä.

– Olemme onnistuneet nostamaan keskusteluun monia sellaisia kysymyksiä, joista muut ovat halunneet vaieta ja meillä on myös keinot ongelmien ratkaisemiseksi. Juuri tämä on lisännyt luottamusta meitä kohtaan, Vinge taustoittaa Svt:lle.

Laaja luottamus ruotsidemokraatteihin tarkoittaa myös sitä, että puolue on tullut valtiopäiville jäädäkseen eikä ole katoamassa minnekään.

– Ruotsidemokraatteihin luotetaan paljon laajemmin kuin monet aavistavatkaan. Täytyisi tapahtua todella uskomattomia asioita, jos he nyt kadottaisivat hankkimansa luottamuksen, analysoi Novus-tutkimuslaitoksen toimitusjohtaja Torbjörn Sjöström.

SUOMEN UUTISET