

LEHTIKUVA
Näin Jimmie Åkessonista tulee pääministeri – opposition yhteistyö tiivistyy Ruotsissa
Oppositiopuolueiden yhteistyö tiivistyy Ruotsissa kiihtyvällä vauhdilla sanoista tekoihin. Demarijohtoisen punavihreän hallituksen kompurointi rikollisuuden ja maahanmuuton kaltaisissa kysymyksissä vauhdittaa kimppakehitystä. Jimmie Åkesson voi piankin olla maan uusi pääministeri.
Ruotsidemokraatteja, kokoomusta ja kristillisdemokraatteja kannattaa jo puolet Ruotsin äänestysikäisistä.
Oppositiopuolueet ovat lähestyneet toisiaan merkittävästi sitä mukaa, kun maan hallitus on epäonnistunut pyrkimyksissään ratkaista kansalaisia eniten suivaannuttavia arjen ongelmia.
Valta vaihtuu – eliitti yskii
Ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson on lounastanut rakentavasti kristillisdemokraattien johdon kanssa, jonka tuloksena kristilliset ovat valmiita yhteistyöhön yli opposition puoluerajojen. Kokoomuspuolueen puheenjohtaja Ulf Kristersson on hänkin edeltäjänsä kanssa eri linjoilla, eikä enää näe ruotsidemokraatteja rasistisena puolueena.
Aftonbladetin haastattelemien asiantuntijoiden mukaan Ruotsin politiikassa voi lähivuosina tapahtua suuria ja vähintäänkin hallitus on kaikella todennäköisyydellä vaihtumassa. Kirjanoppineet ovat kuitenkin kannanotoissaan varovaisia ja näkevät kauhut kaikkialla. Åkesson Ruotsin peräsimessä on monelle eliitin jäsenelle henkisesti lähestulkoon ylitsekäymätön paikka.
Kova paikka kokoomuksellekin
Käytännössä kovin paikka on kuitenkin kokoomuksella, jonka on jo historiallisesti pitänyt luovuttaa ruotsidemokraateille ikiaikainen paikkansa suurimpana oppositiopuolueena. Jos ruotsidemokraattien kannatus nousee nykyistä vauhtia, puolue on seuraavissa vaaleissa koko maan suurin ja pääsee siten aloittamaan hallitustunnustelut.
Asema maan suurimpana edellyttää puolueelta suurta päätöstä: haluaako ruotsidemokraatit uskottavaksi vaihtoehdoksi kansan silmissä valtionhoitajana, vai olisiko parempi yrittää nostaa kannatusta oppositiosta.
Aika tarttua toimeen
Itse asiassa ratkaisu loistaa kristallinkirkkaana reaalipoliitikkojen silmien edessä. Vanhat puolueet peesaavat yhä kiihkeämmin ruotsidemokraatteja kuntatalouteen, maahanmuuttoon ja rikollisuuden torjuntaan liittyvissä kysymyksissä. Asialliset erot eri puolueiden välillä ovat aatesuuntaan katsomatta kaventuneet silmissä.
Niinpä ruotsidemokraattien ei tarvitse enää korostaa vaihtoehtojaan, vaan on aika tarttua toimeen. Siksi Jimmie Åkesson on kaikella todennäköisyydellä Ruotsin seuraava pääministeri.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Ruotsidemokraateille mitattiin ennätyskannatus – puolueella on keinot väkivallan lopettamiseen

Valtamedian vaalivaikuttaminen osoittautui valepropagandaksi – Göteborgin autopalot eivät olleet ruotsidemokraattien sytyttämiä

Ruotsidemokraattien gallupmenestys ei ole sattumaa – Tutkimus: puolueen teemat herättävät luottamusta lähes kaikilla politiikan osa-alueilla

Demarit paniikissa, ruotsidemokraatit nousemassa maan suurimmaksi puolueeksi

Kansa haluaa panna pisteen ruotsidemokraattien syrjinnälle

Ay-liike ruotsidemokraattien taakse – sosialidemokraattien kannatus sukeltaa

Näin ruotsidemokraatit yrittää voittaa herruuden verkossa

Ruotsidemokraatit nyt suurin puolue – sosiaalidemokraattien hegemonia päättyi Ruotsissa

Halla-aho: Muut puolueet haluavat toistaa kaikki Ruotsin virheet
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarja: Suomen osuus maailman hiilipäästöistä on yksi promille ja Suomen pinta-alasta 75 prosenttia on metsää – ”Repikää siitä tieteelliset tosiasianne”
Ylen aamussa vierailleelta kansanedustaja Teemu Keskisarjalta tivattiin kantaa hallitukselta odotettavaan ilmastostrategiaan. Keskisarja totesi asian olevan hänelle yhdentekevä. - Perussuomalaisille luonnonsuojelu on luonnollinen, pyhä asia. Ilmakehäkiihkoilu sen sijaan on paholaisen keksintö. Se on EU:n anekauppaa, lähiluonnon raiskaamista ja hiilinielujen nieleskelyä. Ilmakehäkiihkon sfääreistä olisikin tehtävä paluu aidosti vihreälle metsäpolulle.

Teemu Keskisarjan kolumni: Luonnonsuojelijat vastaan ilmakehäkiihkoilijat

Seksuaalista väkivaltaa Saksassa torjuvat uimahallijulisteet saavat kritiikkiä – kuvissa ahdistelijoiksi esitetään valkoisia naisia ja miehiä
Kahdeksan alaikäistä tyttöä on joutunut seksuaalisen ahdistelun kohteeksi Saksan Gelnhausenin ulkouimalassa. Epäiltyinä on neljä syyrialaista miestä. Tapaus on herättänyt laajaa keskustelua Saksan uimahallien turvallisuudesta. Samalla Kölnin kaupungin uimahalleihin asennetut seksuaalisesta väkivallasta varoittavat julisteet ovat joutuneet arvostelun kohteeksi, sillä niiden katsotaan esittävän ahdistelijoina sellaisia ryhmiä, jotka tilastojen mukaan syyllistyvät näihin tekoihin kaikkein harvimmin.

Hallitus korjaa terveydenhuoltoa: Silmälääkärille pääsee nyt helpommin ja silmälasien uusimisesta tulee monelle halvempaa
Aikaisemmin optikot eivät ole voineet määrätä silmälaseja henkilöille, joille on tehty silmäleikkaus, vaan asiakas on jouduttu ohjaamaan silmälääkärin vastaanotolle. - Muutos lyhentää jonoja silmälääkäreille ja on tervetullut tilanteessa, jossa silmälääkäreistä on pula valtakunnallisesti, kertoo sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Teemu Keskisarja: Seuraavalla hallituskaudella osa Yle-verosta pitää ohjata riippumattomille ja puolueettomille medioille
Perussuomalaisten 1. varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja esittää Yleisradion kutistamista siten, että seuraavalla hallituskaudella osa Yle-verosta ohjattaisiinkin riippumattomille ja puolueettomille medioille. - Yle-veron maksajat jatkossa valitkoot itse rahoituskohteita omissa veroilmoituksissaan, Keskisarja linjaa.

Purra: Väestönmuutos ei ole salaliittoteoriaa tai äärioikeistolaista – ”Tilastot kertovat armottomasti, kuinka ulkomaalaisväestö lisääntyy ja kasvaa, suomalaisväestö ei”
Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra listaa X:ssä, miksi puolue puhuu niin paljon Suomen demografisista muutoksista.

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.
Uusimmat

Ansiotuloverotuksen vähennykset tasaavat tulonjakoa Suomessa

Perussuomalaisten kannattajat erottuvat kaikkein menokriittisimpinä
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää