Oppositiopuolueiden yhteistyö tiivistyy Ruotsissa kiihtyvällä vauhdilla sanoista tekoihin. Demarijohtoisen punavihreän hallituksen kompurointi rikollisuuden ja maahanmuuton kaltaisissa kysymyksissä vauhdittaa kimppakehitystä. Jimmie Åkesson voi piankin olla maan uusi pääministeri.

Ruotsidemokraatteja, kokoomusta ja kristillisdemokraatteja kannattaa jo puolet Ruotsin äänestysikäisistä.

Oppositiopuolueet ovat lähestyneet toisiaan merkittävästi sitä mukaa, kun maan hallitus on epäonnistunut pyrkimyksissään ratkaista kansalaisia eniten suivaannuttavia arjen ongelmia.

Valta vaihtuu – eliitti yskii

Ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson on lounastanut rakentavasti kristillisdemokraattien johdon kanssa, jonka tuloksena kristilliset ovat valmiita yhteistyöhön yli opposition puoluerajojen. Kokoomuspuolueen puheenjohtaja Ulf Kristersson on hänkin edeltäjänsä kanssa eri linjoilla, eikä enää näe ruotsidemokraatteja rasistisena puolueena.

Aftonbladetin haastattelemien asiantuntijoiden mukaan Ruotsin politiikassa voi lähivuosina tapahtua suuria ja vähintäänkin hallitus on kaikella todennäköisyydellä vaihtumassa. Kirjanoppineet ovat kuitenkin kannanotoissaan varovaisia ja näkevät kauhut kaikkialla. Åkesson Ruotsin peräsimessä on monelle eliitin jäsenelle henkisesti lähestulkoon ylitsekäymätön paikka.

Kova paikka kokoomuksellekin

Käytännössä kovin paikka on kuitenkin kokoomuksella, jonka on jo historiallisesti pitänyt luovuttaa ruotsidemokraateille ikiaikainen paikkansa suurimpana oppositiopuolueena. Jos ruotsidemokraattien kannatus nousee nykyistä vauhtia, puolue on seuraavissa vaaleissa koko maan suurin ja pääsee siten aloittamaan hallitustunnustelut.

Asema maan suurimpana edellyttää puolueelta suurta päätöstä: haluaako ruotsidemokraatit uskottavaksi vaihtoehdoksi kansan silmissä valtionhoitajana, vai olisiko parempi yrittää nostaa kannatusta oppositiosta.

Aika tarttua toimeen

Itse asiassa ratkaisu loistaa kristallinkirkkaana reaalipoliitikkojen silmien edessä. Vanhat puolueet peesaavat yhä kiihkeämmin ruotsidemokraatteja kuntatalouteen, maahanmuuttoon ja rikollisuuden torjuntaan liittyvissä kysymyksissä. Asialliset erot eri puolueiden välillä ovat aatesuuntaan katsomatta kaventuneet silmissä.

Niinpä ruotsidemokraattien ei tarvitse enää korostaa vaihtoehtojaan, vaan on aika tarttua toimeen. Siksi Jimmie Åkesson on kaikella todennäköisyydellä Ruotsin seuraava pääministeri.

SUOMEN UUTISET