Ruotsidemokraattien valtiopäiväaloite kirjastopalveluiden osittaisesta kohdistamisesta vain veronmaksajille on saanut vihreiden kulttuuriministerin ja valtamedian takajoilleen. Mieltä on pahoitettu siksikin, että maan suurimmaksi mitatun puolueen mukaan kirjastojen hankinnoissa olisi syytä pitää huolta ruotsin- ja suomenkielisen kirjallisuuden asemasta.

Kaikki alkoi siitä, että ruotsidemokraattien valtiopäiväedustaja sekä kulttuurivastaava Aron Emilsson loihi lausumaan paikallisessa Kirjastolehdessä (Biblioteksbladet) seuraavasti:

– Kyse on siitä, että me yhä enenevässä määrin näemme kirjastot osana hyvinvointia. Ja perusperiaatehan on se, että yleinen hyvinvointi on veroperusteista. Siksi tiettyjen palveluiden tulisi olla sidoksissa kansalaisuuteen, eivätkä ne siten olisi tarjolla jokaiselle, jota nyt vain sattuu huvittamaan palveluiden käyttö.

Ministeri pahoitti mielensä

”Vastenmielistä ja omituista”, luonnehtii vihreiden kulttuuriministeri Amanda Lind Emilssonin ja kumppaneiden aloitetta SVT:lle.

– Meillä on ihmisiä, jotka ovat asuneet tällä jo pitkään, eikä heillä ole kansalaisuutta. Olisi tosi outoa kieltää heiltä osa kirjastojen palveluista. Ja miten sitten kaikki juuri maahan tulleet ynnä turvapaikanhakijat, tiedämmehän kuinka uskomattoman tärkeitä kirjastot ovat kielen oppimiselle ja sitä kautta tielle yhteiskuntaan, läksyttää ministeri Lind.

Aron Emilsson lyö lisää löylyä aloitteessaan ehdottamalla SVT:n mukaan myös, että kirjastojen hankinnoissa pitäisi keskittyä enemmänkin puhtaasti ruotsinkieliseen ja tietty suomenkieliseen, virallisen vähemmistön kirjallisuuteen. Kyse on siitä, että muun kuin äidinkielenään ruotsia puhuvan väestön määrä on lisääntynyt vauhdilla. Jos kirjastoihin hankitaan kirjoja kaikilla maailman kielillä, kustannukset lisääntyvät voimakkaasti.

Kirjastokortti kansalaisille

Ruotsidemokraatteja lähellä oleva Samtiden-verkkolehti pitää valtamedian uutisointia väärän tiedon levittämisenä. Totuus olisi paljastunut, jos toimittajat olisivat vaivautuneet tutustumaan itse valtiopäiväaloitteeseen. Siellä seisoo selkeästi näin:

”Kirjastojen pitäisi voida kieltää tiettyjen palveluiden – kuten henkilönumeroon sidottu kirjojen lainaus – sellaisilta henkilöiltä, joilla ei ole oikeutta olla maassa”, aloitteessa sanotaan.

Ruotsidemokraatit ehdottavat kansalaisille kansallista kirjastokorttia, joka avaisi pääsyn myös kirjastojen kasvavaan digitaaliseen tarjontaan. Aloitteessa puhutaan samaten kannustavasti pohjoismaisen kirjastoyhteistyön puolesta, juurikin digitaalisten palveluiden kehittämiseksi.

SUOMEN UUTISET