Irakin puolustusministeri Najah al-Shammari on toimen mies. Hänen virastoaan epäillään osallisuudesta 320 mielenosoittajan kuolemaan maan viimeaikaisissa levottomuuksissa. Siinä sivussa ministeri on nostanut vuosien ajan sosiaalitukia Ruotsista. Expressen-lehden mukaan al-Shammari on kirjattu sairaseläkeläiseksi, joka on työkyvytön muistivaikeuksien takia.

Irakin puolustusministeri on Ruotsin kansalainen ja kulkee väestörekisterissä nimellä Najah Al-Adeli. Ministeriä ja vaimoaan epäillään nyt törkeästä avustuspetoksesta. He ovat nostaneet lapsilisiä ja asumistukea, vaikka ovat asuneet jo pitkään poissa Ruotsista. Asian selvitti ensimmäisenä ruotsidemokraatteja lähellä oleva uutispalvelu Nyheter Idag.

Vuosia saikulla

Aftonbladetin tietämän mukaan Al-Adeli anoi turvapaikkaa Ruotsista vuonna 2013 ja sai maan kansalaisuuden vuonna 2015. Hän asuu viranomaistietojen mukaan edelleen samassa osoitteessa. Hänellä ei ole ollut säännöllisiä tuloja hän on ollut useamman vuoden paljolti saikulla.

Puolustusministeri, nyt siis nimeltään Najah al-Shammari on aiemmin kuulusteluissa kertonut, että hänellä tutkinto valtiotieteissä sekä sotilaskoulutus. Hän on omien sanojensa mukaan ollut Irakin armeijan kenraali. Hänet nimitettiin Irakin puolustusministeriksi vuonna 2019.

Useita rikosepäilyjä

Nyheter Idag kertoo poliisilähteisiinsä viitaten, että puolustusministeri pyrähtää vuosittain Ruotsiin muutamaksi viikoksi ja ylläpitää näin uskoa siihen, että edelleen asuu maassa. Myös puolustusministerin mahdollisesta väestökirjanpitorikoksesta on käynnissä esitutkinta.

al-Shammari kiistää syytökset

Iltalehti uutisoi sunnuntaina al-Shammarin kiistävän syytökset. Hän on Iltalehden tietojen mukaan ilmoittanut haastavansa ruotsalaisia tiedotusvälineitä oikeuteen valeuutisten levittämisestä, ja on palkannut itselleen Ruotsissa asianajajan.

Juttua täydennetty 22.11.2019 klo 23.42. Jutta täydennetty edelleen 24.11.2019 klo 19.31.

SUOMEN UUTISET