Sosiaalidemokraattien vuoden kestänyt hallitustaival Ruotsissa on ollut tuhoisa puolueen kannatuksen kannalta. Kansa on äänestänyt jaloillaan ja siirtynyt ruotsidemokraattien ja vasemmistopuolueen leiriin, kertoo Ruotsin yleisradio SVT.

SVT/Novuksen mielipidetutkimuksen tulokset ovat osin dramaattisia, sillä demarit ovat menettäneet vuodessa 490 000 äänestäjää eli seitsemän prosenttiyksikköä kannatuksestaan. Kansa haluaa selkeitä vaihtoehtoja ja siitä kertonee se, että äänestäjät ovat siirtyneet paljolti toistensa vastakohtia edustaviin ruotsidemokraatteihin ja vasemmistopuolueeseen.

– Ruotsidemokraatit ovat saaneet sosiaalidemokraateilta 110 000 uutta kannattajaa ja vasemmistopuolue 150 000. Molempien menestys perustuu suurimmalta osin demareiden mahalaskuun, kertoo Novus-tutkimuslaitoksen toimitusjohtaja Torbjörn Sjöström.

Kokoomus epäonnistui oppositiossa

Muiden valtiopäiväpuolueiden kannatus on pysynyt vuoden ajan melko vakaana. Novus-tutkimuslaitoksen toimitusjohtajan mukaan on merkittävää, että kokoomus mataa suurin piirtein samoissa lukemissa kuin vuosi sitten. Siitä huolimatta, että demareiden kannatus on pudonnut. Se kertoo Sjöströmin mielestä siitä, että kokoomus on epäonnistunut nousemaan opposition johtoon.

– Kokoomus menettää edelleen äänestäjiä ruotsidemokraateille, mutta myös keskustapuolueelle. Päästäkseen taas nousuun puolueen olisi löydettävä uudet eväät houkutellakseen takaisin pettyneet kannattajansa.

SVT/Novuksen tammikuun mittauksessa sosiaalidemokraatteja kannatti 24,2, ruotsidemokraatteja 22,6, kokoomusta 18,3 ja vasemmistopuoluetta 10,4 prosenttia äänestäjistä. DN/Ipsos -mittauksessa suurin oli ruotsidemokraatit 24 prosentin kannatuksella. Demareita äänestäisi 23, kokoomusta 17 ja vasemmistopuoluetta 11 prosenttia äänestysikäisistä Ruotsin kansalaisista.

SUOMEN UUTISET