Ruotsidemokraattien kannatus oli helmikuussa 23,4 prosenttia. Sosialidemokraateille mitattiin kaikkien aikojen pohjanoteeraus 23,2 prosenttia. Kyseessä on monen mielipidemittauksen yhteenveto, jonka Kantar Sifo tekee Ruotsin yleisradiolle.

Ensimmäistä kertaa koko Kantar Sifon mittaushistorian aikana ruotsidemokraatit on maan suurin puolue.

– Ruotsidemokraatit ovat positiivisessa kierteessä, sillä median uutisointi palvelee nyt puolueen etua. Sosialidemokraateilla asia on juurikin päinvastoin. Molemmat puolueet ovat erityisen riippuvaisia kulloisestakin mielipiteen suunnasta, pohtii Ruotsin radion Ekot-toimituksen poliittinen kommentaattori Fredrik Furtenbach.

Hallitus hataralla pohjalla

Sosialidemokraatit ovat juuttuneet tavallaan kahden rintaman sotaan.

– He menettävät kannatustaan ruotsidemokraateille, koska eivät uskottavasti pysty keskustelemaan vaikkapa rikollisuudesta. Toisaalla demarien kannatusta vuotaa myös vasemmistopuolueelle, jonka kannatus on jo 11,2 prosenttia.

Ruotsin demarien ja vihreiden muodostaman hallituksen olemassaolo on hataralla pohjalla, sillä vihreät ovat viimeisimpien mittausten mukaan juuri ja juuri valtiopäivien äänikynnyksen yläpuolella. Kantar Sifo mittautti vihreille helmikuussa 4,4 prosentin kannatuksen.

SUOMEN UUTISET