Sosiaalidemokraatit ovat kiistatta menettäneet satavuotisen asemansa Ruotsin suurimpana puolueena. Ruotsidemokraatit ohittivat demarit nyt myös muutoksiin hitaasti reagoivassa tutkimuslaitos Novuksen Ruotsin yleisradiolle tekemässä mittauksessa.

Ruotsidemokraattien kannatus oli marras-joulukuun mittauksessa tasan 24 prosenttia, kun demarit putosivat 23,7 prosenttiin. Ero on toki pieni ja mahtuu virhemarginaaliin, mutta tulos on silti kiistaton ja tullaan muistamaan historiallisena.

Puolueen kannatus nousi kuukaudessa 2,5 prosenttiyksikköä.

Ruotsidemokraatit ainoa oikea vaihtoehto

Ruotsidemokraatit on puolue, jolla ei ole suoraa tai epäsuoraa linkkiä valtaan. Siksi monet näkevät sen ainoana oikeana opposition vaihtoehtona valtapuolueille, sanoo Novuksen toimitusjohtaja Torbjörn Sjöström.

Politiikan paalupaikan vaihtumista selittävät SVT:n analyysin mukaan pääministeri Stefan Löfvenin kompurointi yleisradion tv-haastattelussa sekä epäluottamuslauseäänestyksen uhka työnvälityksen uudistustohinassa. Viikko viikolta demarien kannatus laski ja ruotsidemokraattien kannatus sen kun kohosi.

Uudet kannattajat demareista ja kokoomuksesta

Ruotsidemokraatit saivat lisää kannatusta kokoomuksesta, kristillisiltä ja demareilta. Demarit puolestaan menettivät äänestäjiä, kuten sanottu ruotsidemokraateille, mutta myös kokoomukselle ja nukkuvien puolueelle. Vasemmistopuolueen kannatus nousi harvinaisen korkealle tasolle, 9,9 prosenttiin.

Tutkimus tehtiin 18.11.-15.12. välisenä aikana ja mielipiteensä ilmaisi 3 994 äänioikeutettua henkilöä. Tutkimus tehtiin puhelimella, tekstiviesteillä ja postitse.

SUOMEN UUTISET