Miksi me emme opi Ruotsin virheistä, kysyy perussuomalaisten talouspoliittinen asiantuntija Juhani Huopainen kolumnissaan.

Ruotsissa yleinen mielipide – ja lehdistönkin mielipide – on kääntymässä hitaasti, mutta varmasti sekä humanitaarista maahanmuuttoa, että matalapalkka-alojen niinsanottua työperäistä maahanmuuttoa vastaan.

Jätän tässä jokaisen pähkäilemään, miksi sanon Ruotsin saatavuusharkinnan poistosta seurannutta tilannetta ”niinsanotuksi työperäiseksi maahanmuutoksi”.

Vihjeenä: jos Herra Möttönen tulee paistamaan pizzaa 1300 euron kuukausipalkalla serkkunsa ravintolaan, ja Herra Möttönen tuo tullessaan työttömän puolisonsa ja viisi lastaan maahan, ja kaikki ovat heti ensimmäisestä päivästä lähtien oikeutettuja sosiaaliturvaan, koulunkäyntiin jne, on hieman vaikeaa kutsua tätä muuttoliikettä työperäiseksi. Jos tämä jotain, se on ”sosiaalista maahanmuuttoa”.

Se on sosiaalipolitiikkaa, eikä sellaiseen ole kansantalouden kannalta oikeastaan minkäänlaisia kestäviä perusteluita.

Ei ihme, että kokoomuksella on kova halu purkaa työvoiman saatavuusharkinta. Kohta nimittäin käy niin, että maailman ainoa (kehittynyt) maa, Ruotsi, poistaa käytännön. Sen jälkeen olisi entistä vaikeampaa perustella, miksi Suomen pitäisi tehdä jotain ainoana maailmassa.

Eikö Suomelle muka riitä ilmastojohtajuus ja EU:n mallioppilaan rooli – pitääkö meidän alkaa leikkiä vielä humanitaarista supervaltaa?

Miksi me emme opi Ruotsin virheistä?

Kannatuskyselyissä ruotsidemokraatit ovat hiipineet samalle tasolle kuin sosialidemokraatit.

Mikäli haluaa menettää poliittisen vallan, kannattaa haikailla ilmastojohtajuutta, EU:n mallioppilaan roolia ja humanitaarisen supervallan statusta.

Tämä on demareiden valinta. Vielä yhden kerran demarit pääsivät Suomessa valtaan, lupaamalla lojaaleimmalle ja viimeiselle suurelle kannattaryhmälleen, eli vanhuksille, kymmenen hyvää ja kaksitoista kaunista. Ei tule sairaanhoitajia. Ei tule eläkkeisiin satasta. Kohta ne vanhukset ovat kuolleet, ja seuraava sukupolvi taatusti muistaa, miten SDP on kannattajiaan kohdellut.

Kokoomuksen ongelma on, että se vihertää saumoista. Liian pitkään se on yrittänyt olla monille jotain, mutta siinä leikissä käy helposti niin, että on kaikille liian vähän.

JUHANI HUOPAINEN