Ruotsissa käyttää valtaa sosialidemokraattien ja ympäristöpuolue vihreiden muodostama vähemmistöhallitus, jota tukevat valtiopäivillä liberaalit ja keskusta. Maahanmuuttopolitiikka on hiertänyt hallituspuolueiden välejä jo pitkään ja nyt vihreät uhkaavat äänestää jaloillaan, kertoo SVT.

Ruotsin parlamentaarisen maahanmuuttokomitean piti alun perin saada esityksensä valmiiksi 15. elokuuta mennessä. Mahdollisuus laajamittaiseen yhteisymmärrykseen kaatui viimeistään silloin, kun vihreät uhkasi hallituskriisillä, jos puolue ei saa uusiin lakeihin omia puumerkkejään.

Selkeä enemmistö Ruotsin äänestäjistä kuitenkin haluaa, että maa vastaanottaa entistä vähemmän turvapaikanhakijoita. Maahanmuutto- ja integraatiopolitiikasta voikin tulla ratkaisevan tärkeä kysymys vuoden 2022 valtiopäivävaaleissa. Siksi sosialidemokraatit haluaisivat, että nykyisiä tilapäislakeja jatkettaisiin muutamalla vuodella. Tämä siis ei vihreille sovi.

Ruotsidemokraattinen hallitus hirvittää demareita

Asetelma on kaikessa yksinkertaisuudessaan se, että vihreät haluavat löysempää maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikkaa, jota taasen sosialidemokraatit ainakin taktisista syistä vastustavat. Demarit pelkäävät menettävänsä historiallisen asemansa maan suurimpana puolueena ruotsidemokraateille, jos maahanmuuttoa ja siitä valtakunnalle aiheutuvia ongelmia ei saada kuriin.

Vihreät ja vasemmistopuolue eivät taas ole sovun kaatumisesta moksiskaan, koska nykyinen, tiukempi maahanmuuttolainsäädäntö on tilapäinen. Löysät lait palaavat voimaan vuoden kuluttua, jos tiukasta linjasta ei päästä poliittiseen yksimielisyyteen. Demarit ovat pahasti puun ja kuoren välissä, sillä vihreiden lähtö hallituksesta saattaisi tietää uusia vaaleja ja loppua demareiden hallitushegemonialle.

SUOMEN UUTISET