RUOTSI | Pääministeripuolue sosialidemokraateissa on halua maahanmuuton rajoittamiseen mutta vihreille, toiselle hallituspuolueelle se ei oikein käy luontoon. Niinpä demarit etsivät ratkaisua opposition kanssa ilman vihreitä. Päätösten pitäisi olla valmiina jo ensi viikolla, mutta siinä rytäkässä Ruotsin hallituskin voi kaatua.

Alkuviikosta Ruotsin mediassa kohistiin ympäristöpuolue vihreiden sunnuntaisesta puoluehallituksen kokouksesta, jossa enemmistö oli kuuleman mukaan valmis jättämään hallituksen. Syynä ovat väliaikaiset maahanmuuttolait, joiden jatkosta keskustellaan maahanmuuttokomiteassa. Ja vihreät on jätetty näiden keskusteluiden ulkopuolelle.

Erityisen ironista on se, että maahanmuuttokomitean keskusteluista ovat ulkona myös ruotsidemokraatit, jotka ovat kaiken aikaa olleet vaatimassa tiukennuksia maahanmuutto- ja pakolaispolitiikkaan. Kansan mielipide on tukevasti ruotsidemokraattien takana ja poliittinen paine ajanee sosialidemokraatteja nyt tiukentamaan ehtoja.

Vähemmistöhallitus on edelleen vaihtoehto

Mitä tapahtuu, jos vihreät loikkaavat ulos hallituksesta?

-Hallitus joutuu siinä tapauksessa jättämään eronpyyntönsä, sanoo Tukholman yliopiston valtiotieteen professori Tommy Möller.

Ympäristöpuolue vihreiden haluja näyttäviin irtiottoihin hillitsee kuitenkin se, että nykyisellä gallupkannatuksella puolue jäisi ulos valtiopäiviltä. Hallituksen tukipuolueet keskusta ja liberaalit eivät ole ainakaan vielä nostaneet kissaa pöydälle, vaikka kiivasta sisäistä keskustelua puolueissa maahanmuuton ja pakolaispolitiikan perusteista toki käydään.

Sekin on ehkä hyvä muistaa, että sosialidemokraatit ja vihreät muodostavat jo nyt vähemmistöhallituksen. Sosialidemokraatit saattaisivat jatkaa yksin hallituksessa vaaleihin asti, jos muodollisuuksista ja riittävästä tuesta valtiopäivillä päästään sopimukseen.

SUOMEN UUTISET