Hallituskriisi Ruotsissa on todellinen. Stefan Löfvenistä on tulossa ensimmäinen pääministeri, joka kaatuu epäluottamuslauseäänestykseen. Jos edessä on uudet vaalit, ruotsidemokraateista voi tulla hallituspuolue.

Epäluottamusta Stefan Löfvenille esittää ruotsidemokraattien, kokoomuksen ja kristillisdemokraattien ohella myös vasemmistopuolue, jonka käyttäytyminen maanantain äänestyksessä on vielä hämärän peitossa. Vasemmistopuolueen luottamuspulan syynä on kiista uusien vuokra-asuntojen vapauttamisesta hintasäännöstelystä.

Jos vasemmistopuolue toteuttaa uhkauksensa epäluottamuksesta, koossa on valtiopäivien enemmistö, joka riittää kaatamaan sosialidemokraattien ja ympäristöpuolueen punavihreän vähemmistöhallituksen.

Puhemieskierros tai uudet vaalit

Pääministeri voi tappionsa jälkeen joko jättää hallituksensa eronpyynnön tai julistaa uudet valtiopäivävaalit. Eroamisen seurauksena on puhemieskierros, jossa maalle etsitään uutta pääministeriä. Tilanteen vaikeutta kuvastaa se, että uusi pääministeri voi olla jälleen Löfven.

Jos Löfven päätyy uusien vaalien kannalle, tulos on siinäkin tapauksessa hämärän peitossa. Kokoomuksen Ulf Kristerssonin nousu pääministeriksi ja sitä myötä ruotsidemokraattien nousu hallitukseen edellyttäisi allianssipuolueiden ja ruotsidemokraattien enemmistöä uusilla valtiopäivillä. Jos ruotsidemokraatit päihittävät vaaleissa kokoomuksen, pääministeriksi nousee kaiken logiikan mukaisesti Jimmie Åkesson.

Vasemmistopuolue tuskin lähtee tukemaan kokoomusveroista hallitusta ja nykyisistä tukipuolueista keskusta pysynee nykyisen hallitusmallin takana. Tukipuolue liberaalit saattavat jäädä vihreiden lailla äänikynnyksen alle ja pois valtiopäiviltä. Se ymmärrettävästi hillitsee puolueiden intoa vaaleihin juuri nyt.

Rikollisuus ratkaisee vaalit

Jos uudet vaalit pidetään, ajankohta on loppukesä tai alkusyksy. Mielipidemittausten mukaan valtiopäivien valta-asetelma ei välttämättä muuttuisi nykyisestä.

Kansalaisten suurin huolenaihe on jengiväkivallan sekä järjestäytyneen rikollisuuden uhka ja tämä tematiikka tulee pomminvarmasti näkymään seuraavissa vaaleissa. Ilman vastausta hallitsemattoman maahanmuuton aiheuttamaan yhteiskunnalliseen pattitilanteeseeen ovet vallan kammareihin eivät aukea.

Valtiopäivävaalit pidetään joka tapauksessa 11. syyskuuta 2022, joten väliaikaishallituksen elo jäisi lyhyeksi. Tämä on se syy, joka voi vielä kerran pelastaa Stefan Löfvenin.

Luottamuksesta pääministeri Stefan Löfvenin punavihreään hallitukseen äänestetään maanantaina aamulla kello kymmeneltä.

SUOMEN UUTISET