Ruotsin hallituskriisi sai arvoisensa päätöksen, kun valtiopäivät epäsi luottamuksen Stefan Löfvenin punavihreältä hallitukselta äänin 181-109. Löfvenillä on viikko aikaa päättää, mennäänkö uusiin vaaleihin vai aloitetaanko hallitustunnustelut valtiopäivien nykyiseltä pohjalta.

Pääministeri Stefan Löfvenin ja hänen halllituksensa epäluottamuksen puolesta äänestivät ruotsidemokraatit, maltillinen kokoomus, kristillisdemokraatit sekä vasemmistopuolue. Niiden 181 ääntä riittivät enemmistöön ja hallituksen kaatamiseen.

Vasemmistopuolueen puheenjohtaja Nooshi Dadgostar uhosi vielä ennen äänestystä pitämässään puheenvuorossa, että hänen puolueensa pitää kiinni kannastaan asuntojen vuokrasäännöstelyä koskevassa kiistassa:

– Me emme ole mukana ajamassa alas ruotsalaista mallia. Jos Stefan Löfven ja Annie Lööf haluavat sen tehdä, niin näin ei toimita ainakaan vasemmistopuolueen nimissä.

”Tätä olemme odottaneet”

– Tätä olemme odottaneet kauan ja nyt se on tapahtunut. Stefan Löfvenillä on nyt pallo ja hän päättää, tuleeko uudet vaalit, poistuuko hän kokonaan kuvioista vai odotetaanko viikko ja katsotaan mitä tapahtuu, toteaa ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson.

– Olemme valmistautuneet hyvin mahdollisiin vaaleihin. Äänestäjien piirissä on vahva paine siihen suuntaan ja he varmasti odottavat, että seuraava hallitus tekee jotakin niille ongelmille, joiden ratkaisemisessa Stefan Löfven on epäonnistunut.

SUOMEN UUTISET