Tappava ammuskelu ja jengien piittaamattomuus yhteiskunnan säännöistä on saanut ruotsalaiset vaatimaan lain ja järjestyksen palauttamista yhteiskuntaan. Yli puolet äänestäjistä pitää jengirikollisuuden kitkemistä lähestyvien valtiopäivävaalien tärkeimpänä teemana.

Göteborgin yliopiston SOM-instituutin tekemän tutkimuksen mukaan järjestäytynyt rikollisuus on asia, josta ruotsalaiset ovat eniten huolissaan. Näin ajattelee 60 prosenttia väestöstä. Huumeiden käytöstä on huolissaan 55 prosenttia ja luonnon tuhoamisesta 53 prosenttia väestä. Ilmastonmuutoksesta ylipäänsä on huolissaan 52 prosenttia ruotsalaisista.

SVT:n poliittinen kommentaattori Mats Knutson kirjoittaa analyysissaan, että ”rikollisuus on korkealla sekä ihmisten yleisissä huolenaiheissa, että konkreettisena, poliittista ratkaisua vaativana kysymyksenä”.

Punavihreällä hallituksella luottamuspula

Valitsijat eivät luota kovinkaan vankasti Ruotsin punavihreän hallituksen kykyyn rikollisuuden taltuttamisessa. Varsinkin, jos sitä vertaa äänestäjien mitattuun luottamukseen oppositiota ja erityisesti ruotsidemokraatteja kohtaan, kun kyseessä on lain ja järjestyksen palauttaminen kansankotiin.

Hallitus yrittää epätoivon vimmalla löytää valopilkkuja rikollisuustilastoista samalla kun oppositio painaa päälle omien ratkaisumalliensa kanssa. Kokoomus haluaa tuplarangaistukset jengirikollisille Tanskan malliin, ja ruotsidemokraatit ovat valmiita lähettämään puolustusvoimien yksiköitä ongelmalähiöihin.

– Tästä kaikesta voi päätellä, että rikollisuus ja rikollisuuden kehityssuunta voivat olla ratkaisevassa roolissa ensi vuoden vaalitaistossa, Knutson päättää kirjoituksensa.

SUOMEN UUTISET