Ongelmalähiöiden jengiarki on tänään osa Tukholman turistikeskustaa keskellä rahan ja vallan temppeleitä. Strandgatan ja Östermalmin hienostokaupunginosa muuttuvat iltaisin huumekaupan, kiihdytyskisojen sekä prostituution näyttämöksi.

Siellä missä suomalaissiirtolaiset kerran tavoittelivat töiden jälkeen Mälarenilta vaeltavaa järvitaimenta, myydään tänään avoimesti kovia huumeita ja seksiä. Ja laitureilta raikaa kaiken aikaa lähiörap. Ongelmat kulminoituvat iltoihin ja rauhallisempaan menoon tottunut väki on takajaloillaan.

– 20 vuoden aikana en ole nähnyt mitään vastaavaa. Pysäköintipaikka on keskus, jossa huumekauppaa käydään aivan avoimesti, sanoo ravintolayrittäjä Helene Jansson.

-Ennen rantakatu oli Tukholman ylpeys ja nyt täällä on todella epämiellyttävä tunnelma. Jansson viittaa alueella tapahtuneisiin ryöstöihin sekä rikollisjengiin, joka on pesiytynyt paikalle.

Koirapuisto ja punaisia valoja

Kaupunginosayhdistys on tehnyt useita ehdotuksia Tukholman paraatipaikan saamiseksi entiseen loistoonsa. Kaupunki on kuullut alueen asukkaita ja poliisi on keskustellut paikallisten yrittäjien kanssa.

Eräs läpimennyt idea on tilapäisen koirapuiston perustaminen rajoittamaan häiritsevää pysäköintiä ja lisäämään tavallisen kansan liikkumista rantatiellä iltapuhteella.

– Kyseessä on vuoden kestävä koe. Ajatuksena on saada enemmän porukkaa tulemaan alueelle iltaisin ja tämä jo itsessään lisäisi turvallisuutta, sanoo Östermalmin kaupunginosayhdistyksen puheenjohtaja Andrea Hedin.

Kilvanajoa ja hurjastelua rantatiellä pyritään hillitsemään säätämällä liikennevaloja näyttämään entistä tiuhemmin punaista ja työstämällä asvalttiin vauhtia hillitseviä uria.

Toimenpiteiden tarkoituksena on estää ongelmien muuttuminen pysyviksi ja pelastaa kaupungin paraatipaikka arvolleen kuuluvaan käyttöön.

SUOMEN UUTISET