Poliisin listalle on päätynyt kolme uutta ongelmalähiötä, joissa rikollisuus on saanut merkittävän jalansijan. Ne kaikki sijaitsevat Tukholman seudulla. Kaikesta huolimatta poliisi näkee kehityksen positiivisena, kertoo Ruotsin radio.

Poliisi on vuodesta 2015 listannut lähiöitä tai asuinalueita, joissa rikollisilla on erityisen suuri jalansija. Alueita on kaikkiaan kuutisenkymmentä ja ne on vielä jaettu kolmeen eri luokkaan paikallisten ongelmien vaikeusasteen mukaisesti. Koko lista löytyy täältä.

Alueiden tunnusmerkit ovat rikollisten suuri määrä ja todistajien systemaattinen uhkailu sekä pahoinpitely. Poliisilla voi olla näillä alueilla erittäin suuria vaikeuksia tehdä työtään asianmukaisesti.

Lista sinänsä on poliisille tärkeä työkalu järjestäytyneen rikollisuuden vastaisessa taistelussa sekä resurssien suuntaamisessa oikeisiin kohteisiin. Yleisempää merkitystä on sitten sillä, että valtakunnassa tiedostetaan, missä päin ongelmalliset alueet sijaitsevat.

Vuodet lähes veljiä keskenään

Ongelmalähiöiden luettelo päivitetään joka toinen vuosi ja nyt listalle on joutunut kolme uutta aluetta. Ne kaikki ovat Tukholman seudulta: Nacka, Huddinge ja Sigtuna. Tyypillistä ongelmallisille alueille on kulttuurien rikkaus ja esimerkiksi Fisksätran lähiössä Nackassa asuu yli 100 eri kansallisuuden edustajia.

Listalta on poistettu kaksi lähiötä, toinen Göteborgista ja toinen Norrköpingistä.

Vaikka jengirikollisuuden kasvusta ja ampumisten määrästä voisi muuta päätellä, poliisi on lausunnoissaan positiivinen:

– Muutokset eivät ole kovin suuria vuodesta toiseen, kun näitä näitä luokituksia teemme. Mutta ylipäänsä näyttää siltä, että olemme menossa parempaan suuntaan, vaikka joillain alueilla suunta onkin toinen, sanoo poliisin tiedusteluyksikön päällikkö Linda H Staaf.

SUOMEN UUTISET